ČOVIĆ SE POZIVA NA USTAV BIH; PODRŽAO JE DODIKA: “Rekao mi je da više nema varanja, bilo mi je ‘prebitno’ da čujem i…”

Moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa.

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2021  29. Okt. 2021

  • 11

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu rekao kako je neprocjenjiva važnost ovog sastanka zbog toga što mu je Dodik istakao kako više neće biti varanja.

- Dogovorili smo se da se moramo baviti i životnim pitanjima. Jutros sam razgovarao sa predstavnicima SDA. Prebitno mi je bilo da čujem stavove iz Republike Srpske i predsjednika Dodika, kazao je Čović.

Jedna od glavnih tema njihovog sastanka je bila reforma izbornog zakona, te je Čović i ovaj put ponovio svoje dosadašnje stavove koji se nisu promijenili.

- Vrlo jasno smo kazali da je kriza preozbiljna. Nema alternative i pregovorima moramo prebroditi krizu. Moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa - u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i u domovima naroda, naglasio je Čović, piše Oslobođenje.

Čović je prokomentarisao i Dodikovu namjeru da RS više ne učestvuje u radu Oružanih snaga i Uprave za indirektno oporezivanje rekavši kako je dobro upoznat sa njegovom vizijom, rekavši da podržava sve ono što je u skladu sa Ustavom.

- Mi smo sinoć na dugoj večeri imali izlaganje Dodika predstavnicima međunarodne zajednice. Vrlo je jasno kazao zašto Republike Srpska to želi uraditi i šta su uslovi da počne funkcionisanje. Ključna riječ je da više nema varanja. Ustav Bosne i Hercegovine je osnova svega, a sve drugo je dobra volja, mišljenja je Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...