SVETLANA CENIĆ UPOZORAVA DODIKA: "To će srušiti Republiku Srpsku, industrijska osnova Federacije BiH je neuporedivo bolja!

Ona je upozorila da će se sve to surovo osvetiti građanima koji žive u Republici Srpskoj. 

  • Mini market

  • 29. Okt. 2021  03. Nov. 2021

  • 0

Svetlana Cenić, nekadašnja ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, kaže kako sve što je jučer predloženo na sjednici Glavnog odbora SNSD-a, a šta lider ove stranke Milorad Dodik već neko vrijeme spominje, na kraju znači rušenje Republike Srpske.

"Prihodi od UIO se dijele po krajnjoj potrošnji, ali ako gledate po mjestu uplata, onda je Republika Srpska u manjini jer se možda svega 22 posto uplaćuju iz Republike Srpske, ali se koeficijenti dijele po krajnoj potrošnji. Tu će izgubiti jako mnogo. Drugo, nadležnost države po ‘izvornom Daytonu’ su i carine, akcize i prevelmani, a samo PDV Dodik može da vrati. To je samo dijelić u tim prihodima. Sve ostalo što čini sistem indirektnih poreza, to je država. Ako već hoće ‘izvorni Dayton’, treba podsjetiti i na obavezu formiranja Transportne kompanije BiH koja nikada nije uspostavljena, a to znači putarine više neće moći uzimati entiteti. Doći će do smanjenja poreza, a on misli finansirati vojsku, a da ne govorimo o pravosudnom sistemu. Sve će to urušiti RS. I sve ovo tome vodi”, kaže Cenić.

Dodaje kako se grohotom smije zbog Dodikovog tima “eksperata”.

“Većinom su njegovi ‘stručnjaci’ prepisivali državne zakone. Koji investitori će doći i koji domaći privrednik će investirati tamo gdje nema pojma gdje će plaćati poreze? Ko mu je nadležan, za šta? Dakle, sve ovo je usmjereno protiv Republike Srpske, on intenzivno radi na njenom gašenju. Vrlo uspješno radi na podrivanju, ne Bosne i Hercegovine nego Republike Srpske", rekla je Cenić. 

Ona je upozorila da će se sve to surovo osvetiti građanima koji žive u Republici Srpskoj. 

"Boga mi, posljednice će imati i ostatak države. Ali imamo jednu veliku razliku, industrijska osnova Federacije je daleko i neuporedivo bolja od RS, pa će biti zanimljivo to gledati. Ako budemo uopšte gledali jer ovo predstavlja kršenje i zakona i Ustava u koji se (Dodik) kune”, zaključila je Svetlana Cenić.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...