ANALITIČAR BODO WEBER RASPALIO PO MATTHEWU PALMERU: "Izolovati SDA od opozicionih stranaka, to je model iz mostarskog prljavog dogovora!"

Mislim da je ovdje bitno podsjetiti na to o čemu se radi kada se govori o skidanju prefiksa. Svakako se ne radi o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, rekao je Weber.

  • Društvo

  • 29. Okt. 2021  29. Okt. 2021

  • 1

Dvojac Matthew Palmer i Angelina Einchhorst nije došao u BiH sa konkretnim rješenjem za izbornu reformu. Djelovanje je isključivo posredničko. Sve je ostavljeno strankama. Oni nisu tu došli kao medijatori. Nismo čuli ništa o tome šta je pregovarački okvir, koji su principi i ciljevi, zato što ih nema, kazao je Bodo Weber, analitičar, politolog i suradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

- Gledali smo i čitali o onome radnom dokumentu Palmera. Tamo je stao jedan dio strategije, izolovati SDA od opozicionih stranaka. To je onaj model iz Mostara, odnosno mostarskog prljavog dogovora, odvajati SDA i HDZ. Znamo šta je izašlo iz toga. I ovdje se radi o tome. Pokušaj ispregovaranja makar jednog prljavog dogovora, to jeste, neki deal o Izbornom zakonu, po svaku cijenu davati nešto i Draganu Čoviću i njegovim opasnim namjerama, ocijenio je Weber.

Na konstataciju da se Palmer fokusira na izbor Predsjedništva BiH i brisanje etničkih prefiksa, ali ne i na domove naroda, Weber kaže:

- Nismo kao javnost vidjeli prijedloge o kojima je Bakir Izetbegović govorio sinoć za medije. Taj prijedlog eksperta Venecijanske komisije, kako sam shvatio, obuhvata Dom naroda. To bi bila suprotnost od onoga što je Palmer najavio u Zagrebu prije tri dana. Mislim da je ovdje bitno podsjetiti na to o čemu se radi kada se govori o skidanju prefiksa. Svakako se ne radi o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, dodao je Weber.

Pogledajte cijeli razgovor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...