FARIS VEHABOVIĆ, SUDIJA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU: "Evropski Sud je jasno presudio, nema konstitutivnih naroda, postoje samo građani!

Ne treba praviti truli kompromis s presudama Evropskog suda! BiH mora omogućiti svima da učestvuju u izbornom procesu bez ikakvih davanja povlastica konstitutivnim narodima, kazao je sudija Faris Vehabović.

  • Vijesti

  • 30. Okt. 2021  

  • 0

-Bilo koja promjena koja se dogovori na nivou političkih partija mora proći kroz Parlament BiH, a znamo na koji način se tamo odlučuje! Zbog toga se guraju rješenja koja imaju realnu šansu da se proguraju u Parlamentu! S presudama Evropskog suda se ne treba praviti nikakav truli kompromis! Rješenje treba biti bazirano na svih pet presuda Evropskog suda, poručio je sudija Faris Vehabović gostujući u programu Face televizije, te dodao:

-Devedesetih godina se moralo pristati na konstitutivne narode, jer je to bilo prijelazno rješenje! BiH mora omogućiti svima da učestvuju u izbornom procesu bez ikakvih davanja povlastica konstitutivnim narodima! Ne bi trebale postojati etničke odrednice! Nema Srbin, Hrvat, Bošnjak, već građanin! Presudama se ni na koji način ne kaže da konstitutivni narodi ne trebaju da postoje; riječ je samo o izbornom procesu! Predsjedništvo je lakši problem od Doma naroda! Riješiti problem Doma naroda po presudama Evropskog suda je izuzetno težak zadatak; može se upasti u zamku diskriminacije!

Ovo je pet elemenata koje bi BiH trebala ispuniti kako bi se implementirale presude:

  1. uspostava demokratskog društva;
  2. uspostava efektivne demokratije koja bi bila servis građanima;
  3. jednako pravo svima da učestvuju u izbornom procesu;
  4. zabrana diskriminacije po bilo kojem osnovu;
  5. onemogućiti davanje prava konstitutivnim narodima na račun manjina i svih ostalih građana BiH.

Vijeće Evrope insistira na ovim pitanjima i krajnje je vrijeme da se ovo pitanje riješi! Teško je očekivati da će političke partije odsjeći granu na kojoj sjede! Izbor Komšića je bio jedina svijetla tačka u podijeljenom društvu! Odlukama konstitutivnosti razbijen etnički monopol koji je postojao na određenim teritorijama! Oni koji se danas zalažu za konstitutivnost su nekada glasali protiv iste te konstitutivnosti, kazao je Faris Vehabović.

Pogledajte video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...