ANALITIČAR ĐURO KOZAR PRIZEMLJIO MILANOVIĆA: "Ako bi vojska Hrvatske prešla granicu, to bi bio flagrantan način agresije na BiH"

"Uz Oružane snage BiH i policijske agencije tu su i snage EU koje su u svakom trenutku spremne da dejstvuju", kaže Kozar.

  • Vijesti

  • 30. Okt. 2021  

  • 5

U posljednjem u nizu obračuna između predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera te zemlje Andreja Plenkovića, isplivao je i detalj da je Milanović želio poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić izjavio je da je Milanović u jednom trenutku htio da pošalje vojsku do granice sa Bosnom i Hercegovinom. Navodno je vojska trebala preći u BiH zbog migrantske krize i to je spriječeno u zadnji čas.

"Ako bi se to dogodilo, to bi bio flagrantan način agresije na BiH", kazao je Đuro Kozar, vojni analitičar.

Prema njegovim riječima, vojske susjednih zemalja ni na koji način ne mogu prelaziti u BiH.

"Ako bi se to radilo da se npr. ugasi neki ratni plamen ili suzbiju sukobi niskog intenziteta onda oružjem jedino može da intervenira EUFOR. Milanović me u svakom slučaju razočarao, bio je ljevičar i kao takav bio premijer Hrvatske. Sada je desničar i prešao je potpuno na drugu stranu te ideološke piramide. Sada je čovjek čije su izjave zapaljive i pune mržnje, pune ponižavajućih odnosa prema susjedima, prema Bošnjacima, za koje smatra da su u nekom smislu niži sloj nego što je on. On je vrhovni zapovjednik hrvatske vojske, utoliko prije su njegove zapaljive izjave i opasne, kako po Hrvatsku, tako i po njene susjede", smatra Kozar.

Mišljenja je da BiH ne treba pomoć susjednih zemalja.

"Suverena samo i nezavisna država, imamo snage koje mogu da nas zaštite. Uz Oružane snage BiH i policijske agencije tu su i snage EU koje su u svakom trenutku spremne da dejstvuju. EUFOR sada ovdje ima oko 600 vojnika iz 19 zemalja, a u slučaju potrebe može se proširiti za trostruko više vojnika iz zemalja NATO-a koji su u pripravnosti i koji se u svakom trenutku ovdje mogu uključiti u smirivanje bilo kakve ratne iskre da se ratni plamen ne bi širio", podsjeća Kozar.

Kaže da još ne vidi potrebu da na granicu sa susjedima izlaze snage EUFOR-a.

"EUFOR ima 17 lot timova, to su njegove budne oči i uši. Ti timovi posmatraju situaciju i obavještavaju štab EUFOR-a u Sarajevu o svim događanjima koja su u toku u BiH. Ukoliko bi bilo bilo kakvih pokreta vojske u našem susjedstvu, EUFOR bi to znao. U BiH ima i štab NATO-a koji nema puno ljudi, ali je vrlo budan u posmatranju ove situacije i on je u stalnom kontaktu sa centralom NATO-a u Briselu i komandom u Napulju", zaključio je Kozar za Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...