KORONA BUKTI, SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: Četiri bebe na respiratoru, umro dječak (13), traži se lockdown

Broj novih zaraza od početka septembra konstantno je iznad 5.000 na dnevnom nivou

  • Hronika

  • 30. Okt. 2021  30. Okt. 2021

  • 0

U Srbiji, suočenoj s upozoravajuće visokim trendom umrlih i novozaraženih u petom valu, sve su glasniji zahtjevi da covid-propusnice, uvedene prošle sedmice s primjenom od 22 sata, vrijede 24 sata, uz oštriji lockdown i poruke da o epidemiološkim mjerama mora odlučivati struka, a ne politika.

Četiri bebe na respiratoru

Broj novih zaraza od početka septembra konstantno je iznad 5.000 na dnevnom nivou, uz najviše zaraženih od početka pandemije registriranih 28. septembra - 8467.

Tu vijest posljednjih dana prate i izvještaji iz dječjih bolnica o četiri bebe na respiratorima. U petak navečer u Somboru je od posljedica plućne embolije preminuo 13-godišnji dječak kojem je covid-19 potvrđen prije mjesec dana.

Reagiranja, kritike i upozorenja stručnjaka o zabrinjavajućoj korona-statistici kreću se od primjedbi utemeljenih na medicinskim pokazateljima da se ne poštuju naučni temelji epidemiologije i virusologije do političkih ocjena da vlast ima "demagoški pristup pandemiji, sveden samo na brigu da se ne otuđi nijedan glasač", uz konstatiranja da se u masovnim medijima i javnom životu stvaraju "opasne podjele u društvu".

Protekle sedmice obilježili su protesti antivaksera i desničara ispred domova i kuća pojedinih ljekara i medicinskih članova Kriznog štaba, uz prijetnje demonstranata koji su nosili žute trake s natpisima "nisam vakcinis". To je u dijelu kritičke javnosti ocijenjeno kao izravno aludiranje na obilježavanje Jevreja tokom pogubnih posljedica fašizma i nacizma u prošlom vijeku.

Lockdown neizbježan

Posljednje u nizu upozorenja struke izrečeno je u subotu, kad je epidemiologinja Studentske poliklinike u Beogradu dr. Mila Paunić objavila da se među studentima bilježi povećanje broja zaraženih i da "ne pamti da su u bilo kojem dosadašnjem valu imali ovoliki pritisak", kad obolijeva i sve više zdravstvenih radnika.

Kategorički inzistirajući na tome da "nema dileme da covid-propusnice moraju vrijediti 24 sata dnevno", Paunić je rekla da "niti bilo ko smije odlučivati osim ljekara" koji su dio Kriznog štaba.

"Znači, ljekar jedino može odlučiti kakve su epidemiološke mjere koje se u jednoj zemlji u pandemiji mogu primijeniti. Sljedeće bi moralo biti zaključavanje, zatvaranje na tri sedmice, a ne na dvije, da bismo zaustavili ovu situaciju koju imamo", poručila je.

Zatim treba "i dalje nastaviti s covid-propusnicama" i "vakcinisanjem iz sve snage", sugerirala je Paunić.

Vakcinisano više od 55 posto odraslih

Srbija je, prema tvrdnjama premijerke Ane Brnabić ranije ove sedmice, barem prvom dozom vakcinisala više od 55 posto  građana, dok su gradske vlasti Beograda objavile u petak da je u prijestolnici potpuno vakcinisano više od 60 posto punoljetnih, a treću dozu primilo je oko 250.000.

U okviru redovite isporuke cjepiva Srbija je u petak dobila još 121.680 doza Pfizera, a vlada Srbije u srijedu je prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza Moderne, pa će srbijanski zdravstveni sistem, kineski Sinopharm i ruski Sputnik V, imati na raspolaganju i tri vakcine odobrena u Evropskoj uniji - Pfizer, AstraZenecu i Modernu.

Srbijansko ministarstvo zdravstva u petak je prijavilo 65 umrlih, 22.574 testirana uzorka i 6217 novozaraženih, a na covid-odjelima je 6788 pacijenata, od kojih su 275 na respiratorima.

Oko 10.000 umrlih

Od početka epidemije u Srbiji su urađena 6.276.443 testa i potvrđeno je 1.131.819 zaraza.

Srbija bi, nastavi li se sadašnji trend dosadašnje korona-statistike, već prije kraja iduće sedmice mogla prijeći granicu od 10.000 umrlih, jer je, prema posljednjim službenim podacima, od posljedica zaraze dosad umrlo 9826 osoba.

Po broju ukupno zaraženih, Srbija je u subotu na 35. mjestu u svijetu liste koju vodi specijalizirani portal Worldometers, a po broju umrlih na milion stanovnika je na 70. mjestu.

Po kriteriju broja umrlih na milion stanovnika, ispred Srbije su od zemalja u okruženju Slovenija na 17. i Hrvatska na 18. mjestu, Rumunija (14), Mađarska (6), Crna Gora (5), Sjeverna Makedonija (4), Bugarska (3), dok je Bosna i Hercegovina na 2. mjestu, poslije Perua.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...