CRVENA COVID ZONA: Sve više mladih hospitalizovano, a svi umrli ispod 40 godina bili su...

Novi soj virusa, posljednjih mjeseci sve više pogađa i mlađu populaciju.

  • Regija

  • 31. Okt. 2021  

  • 0

Od početka pandemije koronavirusa u Crnoj Gori je od posljedica infekcije preminulo 2.100 osoba.

Novi soj virusa, posljednjih mjeseci sve više pogađa i mlađu populaciju.

Novinari Anadolije posjetili su Klinički centar Crne Gore i crvenu covid zonu, gdje se liječe najteže oboljeli pacijenti. Sve je više mladih među hospitalizovanim pacijentima, koji uglavnom nisu vakcinisani.

Dežurna doktorica Milica Antonijević, koja radi na liječenju pacijenata sa teškom kliničkom slikom, u razgovoru za Anadoliju kaže da su pacijenti u crvenoj covid zoni dominantno oni kojima je potrebna neka vrsta ventilacije, kao pomoć pri disanju.

"Kada je riječ o broju hospitalizovanih pacijenata, taj broj se kreće u rasponu od 50 do 60 u posljednjih mjesec dana. Na današnji dan ih je 50, imamo deset intubiranih pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, šest do sedam ih je na neinvazivnoj ventilaciji, dosta njih je na oksigenoj hospitalizaciji, dok je jako mali broj pacijenata na slobodnom vazduhu ", kaže dr Antonijević.

Najmlađa žrtva

Novi soj virusa, posljednjih mjeseci sve više pogađa mlađu populaciju. Najmlađi pacijent koji je u Crnoj Gori izgubio bitku sa koronavirusom imao je samo 19 godina.

U posljednja dva mjeseca bilježimo trend hospitalizovanih među mlađom populacijom. To su pacijenti od 40 godina starosti i mlađi. Naš najmlađi pacijent imao je svega 19 godina. Trenutno najmlađi pacijent, koji je nažalost jutros i preminuo, bio je 1989. godište i imao je svega 32 godine. Nije bio vakcinisan i imao je dosta tešku kliničku sliku. Sve se odigralo brzim tokom i, uprkos svim mjerama i naporima, nismo mogli da učinimo puno toga – kaže dr. Antonijević.

Atmosfera u crvenoj covid zoni, za one koji prvi put dolaze, nije ni malo prijatna. Medicinsko osoblje je u zaštitnim odijelima, neprestano se čuje zvuk respiratora, kao i kašalj i teško disanje pacijenata. Tako je već više od godinu i po dana, od kada se ljekari bore protiv COVID-19.

Gojaznost ozbiljan problem

Ipak, ono što je drugačije u odnosu na početak pandemije jeste da su sada dostupne velike zalihe vakcina. Koliko je vakcinacija važna, pokazuju i konkretni primjeri iz Kliničkog centra Crne Gore. Niko od pacijenata mlađih od 40 godina koji su preminuli od posljedica koronavirusa, nije bio vakcinisan.

"U prvim udarima koronavirusa, stariji pacijenti su bili najpogođeniji. Ali, ta starosna granica se pomjera sada ka mlađoj populaciji. Kada pogledamo procenat pacijenata vakcinisanih bilo kojom vakcinom protiv koronavirusa koja je dostupna kod nas, veoma je mali procenat onih kojima je bila potrebna hospitalizacija. Mlađi pacijenti, kojima treba liječenje kod nas, uglavnom su nevakcinisani. Na našoj klinici bilo je mlađih od 40 godina, koji su nažalost izgubili bitku sa koronavirusom. Među njima nije bilo vakcinisanih, dakle, svi su bili nevakcinisani, a od pridruženih bolesti, uglavnom se radilo o gojaznosti i to je ozbiljan problem za mlađu populaciju", zaključuje dr. Antonijević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...