BANOŽIĆ TVRDI DA JE MILANOVIĆ ŽELIO POSLATI VOJSKU U BiH; SAVJETNIK PREDSJEDNIKA: "Nije istina..."

Još se nije dogodilo da neki ministar odbrane javno proziva nekog predsjednika da krši zakon i da krši Ustav

  • Regija

  • 31. Okt. 2021  

  • 1

Savjetnik za veterane, inače bivši inspektor odbrane, penzionisani general Hrvatske vojske Marijan Mareković ne vjeruje da će Milanović više moći sarađivati s Banožićem.

Mareković je progovorio o inspekciji koja češlja odluke admirala Roberta Hranja, otkriva kojeg se to generala želi degradirati, ali i da na Pantovčaku imaju popis svih situacija u kojima se koristila Hrvatska vojska.

"Niti jedan glavni inspektor niti inspektorat prije mene, niti u moje vrijeme, nismo vršili nadzor načelnika Glavnog štaba ili njegovog užeg kabineta", navodi Mareković i dodaje kako se nisu vršile ni redovite kontrole.

Ministar Banožić tvrdi da je načelnik Glavnog štaba donio stotinjak komandi i određenih odluka bez njegovog znanja.

Na pitanje je li time prekršen zakon, Mareković je odgovorio: "Poznavajući admirala Hranja, on je takav vojnik da to njemu uopće nije slično, sve po P.S.-u."

O tome može li ministar Banožić utjecati na konačan nalaz inspekcije Mareković odgovara kako se nada da se to neće dogoditi.

Pokaže li se da je admiral Hranj prekršio zakon, "onda trebaju oni koji su ga do toga doveli oko toga sjesti i razgovarati", navodi Mareković i dodaje kako do sada nije bilo takvih situacija.

"Ja osobno ne vjerujem da je bilo kakvog kršenja zakona", istaknuo je Mareković.

O tome ima li saznanja o tome je li ministar Banožić koristio vojsku u jedinicama lokalne samouprave u kojima je na vlasti HDZ, Mareković odgovara da postoji popis svih angažiranja vojske za potrebe lokalne samouprave.

Na pitanje novinara je li predsjednik tražio da se pošalje vojsku u BiH, kako to tvrdi ministar Banožić, navodi da je to velika laž.

"To nije tačno i mislim da bi ministar trebao reći hrvatskoj javnosti koju je to jedinicu Hrvatske vojske predsjednik želio uputiti u BiH", navodi Mareković.

Mareković dodaje kako će daljnja saradnja predsjednika Zorana Milanovića i ministra odbrane Marija Banožića biti teška.

"Mislim da će to teško biti, još se nije dogodilo da neki ministar odbrane javno proziva nekog predsjednika da krši zakon i da krši Ustav", rekao je.

O osobnim uvredama u javnom prostoru navodi kako ih je bilo na obje strane, piše Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...