PREMIJER ZORAN ZAEV PODNIO OSTAVKU: Nakon velikog poraza na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji

Politički zemljotres u Sjevernoj Makedoniji

  • Regija

  • 31. Okt. 2021  31. Okt. 2021

  • 1

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, podnio je ostavku nakon poraza na lokalnim izborima, javljaju mediji.

Partija makedonskog premijera Zorana Zaeva SDSM je u drugom krugu lokalnih izbora izgubila mjesta gradonačelnika u nekoliko velikih gradova Sjeverne Makedonije, kao što su Skoplje, Ohrid, Bitolj i Kumanovo.

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, ubjedljivo je povela u drugom krugu izbora u nekoliko općina u Skoplju ispred aktuelnog gradonačelnika i kandidata vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petra Šilegova, saopćila je večeras Državna izborna komisija (DIK), prenio je Tanjug.

Od 10,36 posto obrađenih biračkih mjesta, Arsovska ima 11.721, a Šilegov 7.406 glasova, prenosi Plus info.

Istovremeno, kandidat VMRO-DPMNE za gradonačelnika opštine Ohrid Kiril Pecakov proglasio je pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora. Od 16,85 posto obrađenih biračkih mjesta, prema podacima DIK-a, Pecakov ima 1.888 glasova, a protivkandidat iz SDSM Konstantin Georgieski 1.406 glasova.

U ovom trenutku kandidati VMRO-DPMNE vode u još nekoliko opština: Bitolj, Đevđelija, Resen, Demir Hisar, Kratovo, Rankovce, Radoviš, Vasilevo, Pehcevo, Demir Kapija i u Makedonskoj Kamenici.

U Kumanovu, dosadašnji gradonačelnik Maksim Dimitrijevski, koji je na prethodnim izborima bio kandidat SDSM, a sada ima nezavisnu listu, ubjedljivo vodi ispred kandidata SDSM Olivera Ilijevskog, koji je priznao poraz, javljaju makedonski mediji. Kako dodaju, VMRO je proglasio pobjedu u 12 opština.

Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora do 18.30 je 48,88 posto, a glasalo je ukupno 555.943 birača.

Makedonski premijer Zoran Zaev je uoči drugog kruga izbora upozorio da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na funkciju premijera. To ne bi značilo automatsko raspisivanje novih izbora, već bi na njegovo mjesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova SDSM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...