STANJE JE SVE GORE I GORE: Drastično poskupljenje polovnih vozila u Bosni i Hercegovini, cijena je skočila za čak... (VIDEO)

Kao glavni razlog tog poremećaja i drastično visokih cijena automobila, poznavaoci prilika navode nedostatak elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene.

  • Ekonomija

  • 01. Nov. 2021  

  • 0

Cijena polovnih automobila u Bosni i Hercegovini dostigle su vrlo visok nivo. Potražnja za automobilima s jedne i nestašica auto-dijelova sa druge strane rezultiralo je drastičnim poskupljenjem polovnih vozila u BiH.

Zbog globalnog poramećaja u lancu snabdjevanja polovnim automobilima, isporuke novih vozila kasne, a neki od svjetskih proizvođača obustavili su proizvodnju, što za posljedicu ima više cijene polovnih automobila. Od početka godine cijena je skočila za čak 30%.

ADNAN KOVAČEVIĆ, uvoznik i trgovac automobilima

"Na konkretnom primjeru vozilo, ako je u nabavi bilo 20.000 maraka, sada već ide na 26.000 maraka, i u prodaji onda logično ide više, značajno je poraslo, i u krajnjom prodaji opet ide 30% skuplje."

Globalni problem odrazio se i na domaće tržište. Osim cijene, kupci i trgovci suočavaju se i sa problemom isporuke vozila.

HARIS MURATOVIĆ, Udrugа zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH

"Vi sad da naručite neki nov automobil u ovom momentu, niko vam ne garantuje da će biti isporučen u narednih šest mjeseci. Mi sada već komuniciramo rokove između 6 i 9 mjeseci od momenta narudžbe do krajnjeg roka isporuke za klijena. To važi za sve brendove, jednostavno poremećaj se desio na svjetskom nivou."

Kao glavni razlog tog poremećaja i drastično visokih cijena automobila, poznavaoci prilika navode nedostatak elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...