BORENOVIĆ MU NE DA MIRA: “Visoki predstavnici su Dodiku dolazili kući na slave, svake godine iz budžeta RS-a se izdvaja…”

"...nekih tri do pet miliona KM za raznovrsne lobističke kuće tako da Dodik sa pojedinim strancima ima jako dobru komunikaciju. On je očigledno navikao da tako tajno razgovara."

  • Politika

  • 01. Nov. 2021  

  • 0

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a u govorio o prošlosedmičnim sastancima sa Matthewom Palmerom, ali i brojnim prozivkama Milorada Dodika.

Nakon prošlosedmične posebne sjednice NSRS iz SNSD-a, a potom i od predsjednika Srbije stižu optužbe da je Borenović u kontaktu sa Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan i da postupa po njegovim direktivama. Upitan je da li je to tačno te kako komentariše ove navode?

“Očigledno je Milorad Dodik navikao na te nekakve podzemne relacije jer je on taj kanal komunikacije vješto koristio cijeli život i mislim da i danas koristi. On je u suštini sa strancima najbolje sarađivao u svojoj političkoj karijeri i to su sasvim jasni pokazatelji. Mi znamo da je njegov najbolji prijatelj bio Graham Day koji je bio ključni čovjek Paddyja Ashdowna kada su smjenjivali srpske političare i u tome je značajno učestvovao Dodik. Visoki predstavnici su kod njega dolazili kući na slave i svake godine iz budžeta Republike Srpske pa i ove godine se izdvaja nekih tri do pet miliona KM za raznovrsne lobističke kuće tako da Dodik sa pojedinim strancima ima jako dobru komunikaciju. On je očigledno navikao da tako tajno razgovara. Lično nisam imao nikakvu komunikaciju, ni razgovor, niti telefonski niti uživo sa gospodinom Escobarom, a što se tiće gospodina Aleksandra Vučića, mislim da on zaista šalje vrlo važne poruke u kojima podržava Dejton, BiH, ali i Republiku Srpsku kao jedan od dva ravnopravna entiteta. Mislim da je to vrlo važno”, rekao je Borenović.

Komentarisao je i prošlosedmične pregovore sa Matthewom Palmerom izaslanikom SAD-a za izbornu reformu BiH i Angelinom Eichorst, direktoricom Evropske službe za vanjske poslove navodeći da su slične razgovore imali prije nekoliko mjeseci.

“U suštini ja ne vidim da se napravio bilo kakav pomak i imam osjećaj da ta tema u vezi sa Izbornim zakonom iscrpljuje iz dana u dan i da to potvrđuje ono što sam govorio prije više od pola godine kada je formirana Interresorna radna grupa za Izborni zakon da je očigledno napravljena s namjerom da se potroši što više vremena i da se ova neizborna godina što prije zaboravi kako bismo ušli u onu izbornu i potrošili vrijeme za izmjene bilo kakvog zakona. Nismo vidjeli da je primarno bilo kakav dogovor napravljen između političkih faktora u Federaciji BiH i bošnjačkih i hrvatskih predstavnika (SDA i HDZ), niti kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH i izbora delegata u Domu naroda. Za nas je najvažnije da se suštinski promijeni Izborni zakon ako želimo da unaprijedimo izborni proces”, dodao je Borenović.

Da li PDP i SDS više dobijaju ili gube koalicijom sa DNS-om i SPS-om s obzirom na to da je mnogo negodovanja glasača nezadovoljnih što su ove stranke dio opozicionog bloka?

“Očigledno da postoji određena vrsta različitog razmišljanja o tome kako i na koji način se unutar opozicije moramo odnositi prema ključnim stvarima, ali smo svi svjesni da u Prijedor na izbore moramo zajedno stati iza jednog čovjeka kojeg ćemo svi podržati. Taj kandidat će pokazati da je moguće pobijediti na ovim prijevremenim izborima”, naglasio je Borenović.

Na posebnoj sjednici NSRS vidjeli smo još jedan atak Milorada Dodika na opoziciju, konkretno kada je citirao Slavka Vučurevića na račun PDP-a. Borenović takve optužbe posmatra na sljedeći način: 

“Očigledno u nedostatku privilegija, pozicija i raznih mjesta proradi nekakva vrsta dogovora sa vladajućim režimom i slažem se da smo trebali ranije reagovati. PDP je gotovo zaustavio aktivnosti već više od tri godine u Trebinju i mi smo jučer imali sastanak Povjereništva koji je bio jako produktivan i moram reći da su svi članovi PDP-a ostali osim njega i dva-tri čovjeka koji su pretpostavljam otišli iz PDP-a. PDP snažno kreće sa svojim aktivnostima u Trebinju i mi ćemo nadoknaditi taj gubitak neaktivnosti iz posljednjih nekoliko godina. Što se tiče tih brutalnih optužbi koje je očigledno Dodik i pisao jer mi je i sam priznao da iza toga stoji, to će sudovi preuzeti i donijeti adekvatan epilog.”

Kazao je i to da će opozicija donijeti najbolju moguću odluku kada je riječ o kandidatima na izborima.

“Najvažnije je da su potpuno svjesni da zajedničkim jednim kandidatom i za predsjednika i za člana Predjedništva BiH iz reda srpskog naroda pobjeđujemo aktuelni vladajući režim. I nismo se s tim spremni poigravati. Od nas se očekuje i odgovornost u kandidovanju najboljih ljudi. Imamo dobre ljude, kvalitetne i hrabre i spremni smo praviti jedan potpuno normalan ambijent za političko djelovanje”, poručio je Borenović za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...