ZORAN MILANOVIĆ SE OBRUŠIO NA MINISTRA ODBRANE: "Narušava ugled Hrvatske i naše odnose s Bosnom i Hercegovinom"

MORH se danas oglasio o slanju Počasne bojne u BiH navodeći da su “spriječili međunarodni skandal”.

  • Regija

  • 01. Nov. 2021  01. Nov. 2021

  • 0

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, ponovno su reagirali na izjave ministra odbrane Marija Banožića.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ured Predsjednika Republike prinuđen je reagovati i danas, na praznik Svih svetih, na laži ministra odbrane Marija Banožića kojemu očito baš ništa nije sveto, pa onda ni istina.

Ministar odbrane Mario Banožić svojim lažljivim izjavama, a sada i saopćenjem poslanim iz Ministarstva odbrane RH, bez presedana narušava međunarodni ugled Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, narušava odnose s Bosnom i Hercegovinom te, poput svog nalogodavca Andreja Plenkovića, uznemirava javnost izmišljotinama.

‘Uvrijedio je Hrvatsku vojsku’

Tvrdnja koju plasira preko MORH-a, kako je spriječio međunarodni skandal, netačna je i uvredljiva za Hrvatsku vojsku koja – za razliku od ministra – uvijek je postupala i postupa po zakonu i po zakonskim komandama i odlukama.

Pripadnici Počasno zaštitne bojne upućeni su u martu 2021. na ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojno u skladu s zakonom: na temelju zahtjeva Ureda Predsjednika Republike, prema komandi načelnika Glavnog štaba OSRH i uz pisanu odluku ministra odbrane. Jedini koji je, neshvatljivo i nepromišljeno, pokušao opstruirati zakonito slanje pripadnika PZB-a u Bugojno bio je upravo ministar odbrane koji odluku o slanju pripadnika PZB-a nije želio potpisati do zadnjeg časa.

Iako je od načelnika Glavnog štaba OSRH zakonito, propisno i na vrijeme dobio zahtjev. Umjesto da opet laže, neka ministar Banožić objasni zašto mu je smetalo da pripadnici PZB-a učestvuju na posljednjem ispraćaju poginulih pripadnika HVO-a u Bugojnu na kojemu je u ime Predsjednika Republike Hrvatske bio posebni savjetnik za veterane penzionisani general Marijan Mareković, a u ime Vlade RH ministar vanjskih i evropskih poslova Goran Grlić Radman čiji dolazak u Bugojno ministar Banožić u svom saopćenju smišljeno prešućuje, dakle pokvareno prikriva.

‘MORH ne može biti privatna ministrova služba za fabriciranje njegovih političkih prljavština’

Pokušavajući sakriti svoju nesposobnost i nepoznavanje zakona, ministar odbrane zloupotrebljava MORH i njegove stručne službe za svoje političke obračune ne samo s Predsjednikom Republike nego sada i s načelnikom Glavnog štaba OSRH.

Opasno je i neodgovorno preko službenih stranica MORH-a optuživati Predsjednika Republike i načelnika Glavnog štaba OSRH za kršenje zakona, MORH ne može biti privatna ministrova služba za fabriciranje njegovih političkih prljavština”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, u ponedjeljak je i načelnik Glavnog štaba OSRH admiral Robert Hranj reagirao na saopćenje MORH-a, navodeći da “MORH iznosi grube neistine, upućujem snažan protest”. MORH se danas oglasio o slanju Počasne bojne u BiH navodeći da su “spriječili međunarodni skandal”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...