EMIR SULJAGIĆ UPOZORAVA: “Stojimo na rubu provalije, DODIK je prešao crvenu liniju, PLANIRA POKRENUTI NASILJE, nema sumnje, stavio je sat na ...”

Kako kaže direktor Memorijalnog centra Potočari, Dodikov plan je da parlament bosanskih Srba sredinom novembra donese niz zakona kojima se uspostavljaju paralelne institucije

  • Politika

  • 03. Nov. 2021  03. Nov. 2021

  • 1

Ako je Bosna i Hercegovina prije samo nekoliko sedmica bila u krizi, danas se može reći samo da stoji na rubu provalije, kaže Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari za Anadoliju.

-Od ove sedmice nema sumnje da Milorad Dodik, vodeći separatistički političar bosanskih Srba i nominalni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, planira pokrenuti nasilje. U stvari, stavio je sat na to prošle sedmice kada su se njegove Nezavisne socijaldemokrate sastale i donijele niz dokumenata koji govore o nasilju u kratkom roku, piše Suljagić.

Kako kaže Suljagić, Dodikov plan je da parlament bosanskih Srba sredinom novembra donese niz zakona kojima se uspostavljaju paralelne institucije.

-Dokumenti koji su od tada postali javni pokazuju da on ne samo da planira osnovati srpsku obavještajnu službu, poresku upravu i oružane snage, već da planira imati bosansku obavještajnu službu i Oružane snage Bosne i Hercegovine uklonjen sa područja sa srpskom većinom „intervencijom organa“ entiteta Republika Srpska.

To je prijetnja nasiljem. Ali, čak i da Dodik nije planirao nasilje, sama činjenica o ponovnom uspostavljanju vojske bosanskih Srba, zvanično nazvane “Vojska Republike Srpske” tokom agresorskog rata (1992-1995), je debela crvena linija, naglašava Suljagić.

Bosanski genocid je bio kratak period intenzivnog nasilja tokom ljetnih mjeseci 1992. godine, sa srednjovjekovnim opsadama naseljenih centara poput Sarajeva, Bihaća i Srebrenice koje su trajale sve do 1995. godine, piše Suljagić.

-Armija bosanskih Srba opsjedala je glavni grad Sarajevo tri i po godine, što je rezultiralo zločinima protiv čovječnosti. Organizirala je zatočeničke i koncentracione logore 1992. godine i bila u središtu genocidnog nasilja koje je bilo usmjereno na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo Bosne i Hercegovine. U julu 1995. bio je u središtu genocidne operacije u Srebrenici. Najviši ešalon organizacije bio je direktno uključen u planiranje i izvršenje masovnog ubijanja malobrojne populacije bivše zaštićene zone UN-a, dodao je Suljagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...