BEOGRADSKI PROFESOR UPOZORAVA DODIKA: "Ne postoji država sa dvije vojske. To nigdje na svijetu nije bilo niti može biti!" 

Dragišić vjeruje da su krizu u BiH izazvale loše procjene i “pumpanja nekakvog političkog, možda čak i personalnog problema koji postoji između Dodika i Schmita”. 

  • Mini market

  • 03. Nov. 2021  

  • 1

Profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu, Zoran Dragišić, prokomentarisao je za portal "Srpskainfo" političku situaciju u BiH, a posebno se osvrnuo na ocjenu novog šefa OHR-a Christiana Schmidta da Dodikovi avanturistički potezi “ne samo da ugrožavaju mir i stabilnost zemlje i regije, već mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma”. 

– Ne mislim da u ovom trenutku postoji neka velika opasnost od oružanih sukoba, jer ne znam ko bi bili akteri u tim sukobima. Unutar BiH trenutno ne vidim formacije koje bi mogle da naruše bezbjednost – ističe Dragišić za "Srpskainfo". 

Dodaje da od rata nema ništa i da je potrebno malo više strpljenja sa sve četiri strane u BiH – srpske, hrvatske, bošnjačke, ali i od strane visokog predstavnika, kako bi se tenzije smirile. 

Dragišić vjeruje da su krizu u BiH izazvale loše procjene i “pumpanja nekakvog političkog, možda čak i personalnog problema koji postoji između Dodika i Schmita”

– Mislim da Schmidt ovim izvještajem vraća Dodiku za to jer ga ovaj ne priznaje za visokog predstavnika. Odnos između njih dvojice od samog početka nije dobar i najgore je to što se sve to sada reflektuje na odnos visokog predstavnika prema Republici Srpskoj. To nije dobro. Nije Dodik Republika Srpska niti je Schmidt međunarodna zajednica. I jedan i drugi obavljaju veoma važne i odgovorne funkcije i nije dobro da se njihovi lični sukobi prelivaju na Republiku Srpsku – upozorava Dragišić. 

Na pitanje čemu strah u međunarodnoj zajednici od osnivanja Vojske Republike Srpske, Dragišić ističe da bi to bilo direktno ugrožavanje suvereniteta BiH. 

– Ne postoji država sa dvije vojske. To nigdje na svijetu nije bilo niti može biti. To bi bilo ugrožavanje suvereniteta BiH i otud taj strah od osnivanja VRS i pozivanje na dodatno angažovanje međunarodnih trupa u BiH – objašnjava Dragišić. 

On ističe kako ne vjeruje da će Republika Srpska osnovati svoju vojsku, kao što ne vjeruje da će doći do otcjepljenja Republike Srpske od BiH. 

Kada bi se to desilo, kako navodi Dragišić, to bi izazvalo ogromne bezbjednosne probleme. On ističe da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, bio potpuno jasan kada je rekao da Srbija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, podržava teritorijalni suverenitet BiH, ali najsnažnije podržava RS. 

Dragišić ističe da ne zna na koga Dodik misli kada kaže kako će pozvati “prijatelje” da brane Republiku Srpsku jer je njen jedini pouzdani prijatelj Srbija. 

– RS nema drugog prijatelja osim Srbije – upozorava Dragišić. 

On kaže da Vučić ima vrlo racionalan i izbalansiran stav po pitanju BiH. Srbija će, dodaje Dragišić, snažno podržati Republiku Srpsku i srpski narod, ali nikada neće podržavati nečiji politički avanturizam. 

– Bojim se da ne dođe do neke vrste raskola na način da Dodik počne da vodi politiku koja nije usaglašena sa Srbijom. To ne bi bilo dobro ni za Republiku Srpsku ni za Srbiju, a najveću cijenu bi platili građani. Najprirodnije bi bilo da Beograd i Banja Luka imaju jedinstven stav po svim pitanjima. Ne bi bilo dobro da Dodik zastupa određene političke stavove koji nisu usklađeni s Beogradom i da se onda poziva na podršku prijatelja. Neće Srbija podržati svakakav politički avanturizam. Srbija je stabilna, normalna država koja ima racionalno rukovodstvo, koje zna šta se u politici može, a šta ne – poručuje Dragišić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...