(PRO)RUSKA UCJENA: “Pobjeda u Savjetu bezbjednosti nikako ne treba biti shvaćena kao “zeleno” svjetlo..."

"...za povrat prenesenih nadležnosti. Ono što je dobijeno na ćupriji može biti vrlo brzo izgubljeno na mostu. Diplomatsko negiranje OHR-a I Visokog predstavnika nisu blagoslov za udare na ustavno-pravni poredak."

  • Društvo

  • 03. Nov. 2021  03. Nov. 2021

  • 0

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je sinoć institucija OHR-a i novi visoki predstavnik omalovaženi i poniženi, uz poruka da su bonska ovlaštenja izbrisana.

Ona kaže da je Rusija uspjela izdejstvovati ono na čemu je insistirala, i pred njenom ucjenom su očito ostale članice Savjeta bezbjednosti ustuknule. 

"Mandat EUFOR-a je produžen, zarad toga su institucija OHR-a i novi visoki predstavnik omalovaženi i poniženi. Poruka je da su bonska ovlaštenja izbrisana, što je očito i bio jedan od prioritetnih ciljeva. OHR će najverovatnije nastaviti da iskazuje zabrinutost, i tu je kraj dosega njegovih ovlasti", rekla je Topić za BUKU. 

Kako navodi Topić, iako Schmidt neće predstaviti svoj izvještaj on je uspio u dobroj mjeri da uznemiri Milorada Dodika.

"Izvještaj neće predstaviti Visoki predstavnik, ali će sa njegovim sadržajem biti upoznate članice Savjeta  bezbjednosti UN-a. Sasvim dovoljan razlog da Milorad Dodik, koji Christiana Schmidta nije priznao od početka likuje I objavi pobjedu. Ali, ne treba zanemariti činjenicu da je Dodik bio ljut zbog izvještaja, pa se obrušio na njega, iako ga je pisao čovjek kojeg ne priznaje. Ako je već nepostojeći, onda se ne biste ni uzbuđivali, ni trošili ni vrijeme ni energiju da komentarišete “turističke” izvještaje, a još manje da ga zbog “izmišljenih pisanija” tamo nekog proglašavate okupatorom. Tako da smo dobili još jednu nelogičnost u “logičnom slijedu” ishoda u Savjetu bezbjednosti UN-a", kaže Topić.

Ona objašnjava da je ovaj put Zapad išao linijom manjeg otpora, što ne znači da su se povukli iz BiH, već da su ovog puta popustili, računajući da je bitnije da bude produžen mandat EUFOR-u što djelimično potkrepljuje tezu o zabrinutosti uslijed prilika u BIH.

"To govori i o impotentnosti onog što zovemo međunarodnom zajednicom i ustupaka pred onima koji vole lupati šakom od sto. I lekcija domaćim političarima da ne očekuju da ovdašnje probleme rješava neko u njihovo ime", kaže analitičarka Topić i dodaje:

"Pobjeda u Savjetu bezbjednosti nikako ne treba biti shvaćena kao “zeleno” svjetlo za povrat prenesenih nadležnosti. Ono što je dobijeno na ćupriji može biti vrlo brzo izgubljeno na mostu. Diplomatsko negiranje OHR-a I Visokog predstavnika nisu blagoslov za udare na ustavno-pravni poredak."

Christian Schmidt neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja se treba da bude održana danas, niti će OHR biti pomenut u tekstu rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR u BiH, odnosno misije Altea.

Ovo se navodi u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora.

Ruska Federacija je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta, a u drugoj verziji rezolucije koja je u ponedjeljak bila u razmatranju, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja.

Međutim, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...