ALIJA TABAKOVIĆ: "Žrtve genocida ne mogu sebi dozvoliti da ih zmija iz iste rupe ujede dva puta"

Alija Tabaković je kazao za Hayat, a sve povodom izuzetno napete situacije u BiH, da srećom još uvijek nije bilo fizičkih napada na Bošnjake u Srebrenici.

  • Društvo

  • 03. Nov. 2021  

  • 0

"Postoje svakodnevna pitanja šta će biti i šta će se desiti. Povratnici koji su se vratili u Srebrenicu su uglavnom žrtve genocida koje su imale priliku da iskuse stav međunarodne zajednice koja u ovom momentu nije dovoljno jaka, daje obećanja koja na kraju ljudi povezuju s događajima iz jula 1995. godine, kada smo isto imali obećanja, koja su kasnije pogažena, a rezultat svega je bio genocid i progon našeg stanovništva", kazao je za televiziju Hayat Alija Tabaković, predstavnik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Povodom napete situacije uzrokovane sve češćim najavama Milorada Dodika o otcjepljenju, naš sagovornik govori da građani imaju mnogo pitanja.

Nepovjerenje i određena doza straha je prisutna, kao i u svim dijelovima, posebno u manjem bh. entitetu – govori.
Upitan da prokomentira da li se osjeća izdanim od međunarodne zajednice, naš sagovornik nam govori, da to nije u tolikoj dozi kao 1995. godine.

Ono što je dobro je da nema sukoba, da nikome u ovom momentu nije u pitanje doveden život, ili napad na imovinu ili njega lično. Ali, postoji bojazan, žrtve genocida nemaju pravo da budu prevarene ponovo i ne mogu sebi dozvoliti luksuz da ih iz iste rupe ujede zmija. Svakako da još uvijek ima određena doza povjerenja u međunarodnu zajednicu, prije svega u prijatelje BiH, ali kompletna međunarodna zajednica ne zaslužuje našu pažnju, to smo imali priliku 1995. godine i vidjeti – jasno nam govori Tabaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...