SNAŽNA PODRŠKA SCHMIDTU U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: Traži se poduzimanje ROBUSNE AKCIJE U BiH: "Iako nije danas tu s nama, želimo izraziti..."

BiH je pokazala veliki napredak u 2019. godini u provođenju prioriteta koje su uslov za pridruživanje EU.

  • Vijesti

  • 03. Nov. 2021  03. Nov. 2021

  • 1

Predstavnik Evropske unije u Vijeću sigurnosti UN-a u svom je obraćanju na današnjoj sjednici istakao snažnu podršku EU radu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Kako je rekao u uvodu svog obraćanja EU pozdravlja njegov izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Iako nije danas tu s nama, želimo izraziti snažnu podršku radu Christiana Schmidta i institucije Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini", kazao je predstavnik EU.

Dodao je da je BiH pokazala veliki napredak u 2019. godini u provođenju prioriteta koje su uslov za pridruživanje EU.

"Urgirali smo da nastave s tim i u ovoj neizbornoj godini, da nastave s izbornim reformama i da se sljedeći izbori provedu po EU standardima", dodao je ambasador EU.

No, kako je rekao, blokada institucija, koja je na djelu, dovela je do toga da su svi pozitivni procesi bačeni u drugi plan.

"Osuđujemo retoriku koja ugrožava teritorijalni integritet zemlje, kao i blokiranje njenih institucija. EU poziva odgovorne političke aktore da prestannu sa secesionističkom retorikom. Očekujemo poduzimanje robusne akcije da se stane u kraj blokadama", kazao je ambasador EU u Vijeću sigurnosti UN-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...