VESNA PUSIĆ O KRIZI U BIH: Za sve krize u regiji adresa je Rusija, nije njih briga za Dodika, oni traže komunikaciju sa Evropskom unijom

Vesna Pusić je zaključila da se to donekle može objasniti činjenicom da Njemačka još nema Vladu, da Francuska ima izbore naredne godine. Rekla je kako je komunikacija između EU i Rusije bila redovna do 2014.godine.

  • Politika

  • 04. Nov. 2021  04. Nov. 2021

  • 4

"Za sve krize i napetosti koje postoje na prostoru regije Zapadnog Balkana, ne samo u Bosni i Hercegovini,  postoji samo jedna adresa na koju se treba obratiti, a  je Rusija", rekla je jutros Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske u razgovoru za N1 Hrvatske.

Ona je kazala da Rusija puše u jedra "unositeljima nereda svugdje zato jer pokušava dobiti reakciju sa druge strane i uspostaviti neku komunikaciju sa Evropskom Unijom. A Evropska Unija šuti, ne javlja se"

Vesna Pusić je zaključila da se to donekle može objasniti činjenicom da Njemačka još nema Vladu, da Francuska ima izbore naredne godine. Rekla je kako je komunikacija između EU i Rusije bila redovna do 2014.godine. Od tada, nakon samita EU održanom u Vilniusu na kojem je potpisan sporazum sa Ukrajinom i Gruzijom, Rusija je počela Evropsku Uniju tretirati kao neprijatelja. 

"Od tada imamo rat u Ukrajini, Krim i sve te velike krize i sve žešće sankcije EU prema Rusiji i potpuni prekid komunikacija. Ne podržavam politiku Rusije, upravo suprotno, ali smatram da se nijedan problem ne može riješiti ako ne razgovarate. Destabiliziranje Zapadnog Balkana, Bosne i Hercegovine, posebno,  neće se riješiti preko Srbije i Hrvatske, bez obzira koliko se one petljale, a čine to uglavnom štetno. To se mora riješiti na razini odnosa Evropske Unije i Rusije".

Komentirajući sinošnju sjednicu Vijeća sigurnost UN-a i oštru polemiku ambasadora SAD koji je za krizu u BiH optužio Milorada Dodika i ruskog ambasadora koji je kritizirao izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta, Vesna Pusić je kazala da to potvrđuje njen stav da se problemi neće rješavati u regiji, nego da to "zahtijeva angažman Evropske Unije, Rusije i, naravno, Sjedinjenih Američkih Država".

"Prisjetimo da se da je taj isti Milorad Dodik došao kao američki čovjek, neokaljan ratnim zločinima, neko ko je prozapadno orijentiran, U međuvremenu se okrenuo na drugu stranu jer je zaključio da mu je u njegovom raznom poslovanju, koje nije samo političko, nego tu ima svačega drugog, Rusija mnogo bolja zaštita. I on se oslanja za Rusiju, a, po mom mišljenju Rusiji je potpuno svejedno za Dodikom jer ovo nije najvažniji geopolitički prostor za njih. Oni, koliko se čini, traže komunikaciju i tu komunikaciju što prije treba uspostaviti. Bez toga situacija će biti samo gora", zaključila je Vesna Pusić.

("SB" N1) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...