PROFESOR KASIM TRNKA BEZ DVOJBE: "Svijetu moramo reći DOSTA JE, ovo je neki veliki dogovor Rusije i SAD-a"

Ovo je neki veliki dogovor Rusije i SAD, ne vjerujem da bi Amerikanci pristali na ovakvo poniženje, da izostane obraćanje visokog predstavnika

  • Mini market

  • 04. Nov. 2021  04. Nov. 2021

  • 1

Profesor ustavnog prava i pravni ekspert bh. delegacije tokom pregovora u Dejtonu, prof. dr. Kasim Trnka, komentirajući odluke Vijeća sigurnosti UN-a o BiH, kazao je da je i dalje mnogo nepoznanica u vezi s usaglašenim tekstom rezolucije o našoj zemlji, o kojem je jučer raspravljano u Njujorku.

Trnka je mišljenja da je ovo neki „veliki dogovor Rusije i SAD“.

"Ne vjerujem da bi Amerikanci pristali na ovakvo poniženje, da izostane obraćanje visokog predstavnika, iza kojeg stoje oni i sve države Evrope. Da su zadovoljni ostankom EUFOR-a, ali na mandat od godinu. Mislim da je ovo jedna loša poruka za Bosnu i Hercegovinu", kaže Trnka.

Naglašava da nakon ovoga što se desilo u Vijeću sigurnosti UN-a sada treba tražiti alternativu da bi se zaustavio Milorad Dodik sa svojim prijedlozima o raspadu BiH.

"Ono što se desilo, budući da se Rusiji pridružila i Kina, jeste da je sada taj blok postao vrlo jak. Međutim, ne znam šta je Amerika uradila, kakav dil su napravili da se izravna odnos snaga. Očigledno je da se odnosi između velikih sila stalno mijenjaju", ističe Trnka.

Trnka kaže da se više ne može šutjeti i da se mora reći svijetu “dosta”.

"Moramo, kao prvo, dići sve građane na noge i svjetskoj javnosti reći da ne može ovo više ovako. Da pravite truhle kompromise kroz vaše pregovarače, a ne primjenjuje standarde koji važe u njihovim zemljama. Uvijek je nešto napola i suprotno od toga i uvijek su neka iščekivanja - bit će vam kasnije bolje", dodaje Trnka.

"Naša javnost kao da je omamljena, šuti i gleda. Svi nekako nijemo gledaju šta Dodik radi i kako provodi rusko-beogradsku politiku u BiH. Svi se moramo probuditi. I građansko društvo i mediji. Jer svi vidimo šta se radi", ističe Trnka, naovodi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...