AKO STE ČESTO UMORNI, IMATE LOŠU KONCENTRACIJU I TAMNU BOJU URINA…:  Ovi simptome mogu biti vrlo opasni, ali nije sve izgubljeno

Normalan broj mokrenja u jednom danu kreće se između 6-8, pa je rjeđi odlazak u toalet također znak da vam treba više tekućine. 

  • Zdravlje

  • 05. Nov. 2021  

  • 0

Navedeni simptomi, koje ćete zacijelo pripisati nekom drugom uzroku, u biti su znak dehidriranog organizma koji vas pokušava upozoriti da je krajnje vrijeme da posegnete za tekućinom. 

A koliko je piti pitanje je koje je aktuelno cijele godine, ne samo ljeti.

Iako se većina stručnjaka slaže da je optimalno unijeti oko dvije litre tekućine dnevno (bez hrane), taj se iznos ljeti i povećava. 

Posljednje procjene sugeriraju da bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara. 

Simptomi dehidracije

glavobolja i vrtoglavica

umor

promjene raspoloženja

grčevi u mišićima

trnci 

bol u leđima i zglobovima

zatvor

nemogućnost koncentracije 

suha, ispucala koža i naglašene bore

tamna boja urina

neugodan zadah

želja za slatkim.

Ne unosite li minimalno dvije litre tekućine, organizam je trajno u stanju dehidracije, koja ga iscrpljuje, što dugoročno dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Provjerite boju mokraće


Pijete li dovoljno tekućine, možete provjeriti i uz pomoć mokraće – učestalosti koliko mokrite i kakve boje je vaša mokraća. 

Normalan broj mokrenja u jednom danu kreće se između 6-8, pa je rjeđi odlazak u toalet također znak da vam treba više tekućine. 

Boja mokraće u slučaju dehidracije je tamna (poput boje meda) i koncentrirana. 

Kod dovoljnog unosa tekućine, mokraća je svjetlo žute boje, gotovo prozirna.  

No ovo pravilo ne vrijedi ako uzimate dodatke prehrani u obliku multivitamina ili vitamine B skupine.  Riboflavin, odnosno vitamin B2 također ima sposobnost obojiti mokraću u svijetlu boju, pa se vodite vlastitom evidencijom unosa tekućine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...