SAMIT ZA DEMOKRATIJU: Biden okuplja svjetsku elitu, Vučića i Orbana NE ŽELI DA VIDI

Širom svijeta, slab državni kapacitet, slaba vladavina zakona, velika nejednakost i korupcija nastavljaju da narušavaju demokratiju. U isto vrijeme, autoritarni lideri posežu preko granica kako bi podrivali demokratije - od ciljanja na novinare i branitelje ljudskih prava do miješanja u izbore

  • Svijet

  • 05. Nov. 2021  05. Nov. 2021

  • 3

Američki predsjednik Joe Biden 9 i 10. decembra organizuje Samit za demokratiju, a na samit nisu pozvani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i premijer Poljske Mateusz Morawiecki, tvrdi novinar Slobodan Stupar.

"Joe Biden polovinom decembra organizuje virtualni Samit za demokratiju. Nisu pozvani Vučić, Orban, onaj Poljak (Mateusz Morawiecki prim. aut.) ... i ostali antidemokratski lideri svijeta. Da li je to bitno? Da vrlo, sačekajmo i vidjet ćemo", napisao je Stupar na Twitter.

"Širom svijeta, slab državni kapacitet, slaba vladavina zakona, velika nejednakost i korupcija nastavljaju da narušavaju demokratiju. U isto vrijeme, autoritarni lideri posežu preko granica kako bi podrivali demokratije - od ciljanja na novinare i branitelje ljudskih prava do miješanja u izbore, sve dok tvrde da je njihov model bolji za ljude. Neprijateljski raspoloženi akteri sve više pogoršavaju ove trendove", piše na siteu State Departmenta, u tekstu u održavanju Samita, prenosi Direktno.rs.

"Uoči prvog samita, konsultujemo se sa stručnjacima iz vlade, multilateralnih organizacija, filantropija, civilnog društva i privatnog sektora kako bismo prikupili smjele, izvodljive ideje oko tri ključne teme: Odbrana od autoritarnosti, rješavanje i borba protiv korupcije, unaprjeđenje poštovanja ljudskih prava", stoji u tekstu.

Za razliku od Vučića, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić bit će pozvan na Samit za demokratiju, čiji je domaćin predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, najavila je američka ambasadorica u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, navodeći da je pozivnica čin poštovanja prema putu koji Crna Gora slijedi.

Šta nam govori činjenica da je Aleksandar Vučić svrstan među lidere koji nisu poželjni na samitu?

Odgovor se nameće sam...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...