POZVANO VIŠE OD 100 ZEMALJA: Da li će Bosna i Hercegovina učestvovati na Bidenovom Samitu za demokratiju?

“Neke zemlje, poput Turske i Mađarske, nisu pozvane jer njihovi lideri godinama potkopavaju njihove demokratske sisteme”, ali se u tekstu jasno navodi da “administracija nije zvanično objavila potpunu listu.”

  • Vijesti

  • 06. Nov. 2021  06. Nov. 2021

  • 0

Administracija američkog predsjednika i dalje radi na oblikovanju agende za virtualni Samit za demokratiju koji Joseph Biden održava u decembru, ali prema listi koju je objavio Politico u četvrtak, zasad među učesnicima nisu navedene Bosna i Hercegovina i Srbija.

“Predsjednik Biden će od 9. do 10. decembra 2021. godine biti domaćin prvog od dva Samita za demokratiju, koji će okupiti lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora kako bi postavili afirmativnu agendu za demokratsku obnovu i hvatanje u koštac s najvećim prijetnjama sa kojima se danas suočavaju demokratije kroz kolektivnu akciju”, stoji na stranici State Departmenta SAD.

Kako navodi Politico, “Bidenovi saradnici još uvijek oblikuju dnevni red virtuelnog samita od 9. do 10. decembra, a veliki dio njihovog rada je povjerljiv”.

Lista pozvanih vlada nije objavljena, u četvrtak uspio dobiti jednu kompilaciju”, piše Politico.

Više od 100 zemalja je pozvano na samit, ali po listi koju je objavio ovaj portal, zemlje iz regije koje će učestvovati u ovom samitu su Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Slovenija.
Bosna i Hercegovina i Srbija nisu navedene, kao ni Kosovo.

“Neke zemlje, poput Turske i Mađarske, nisu pozvane jer njihovi lideri godinama potkopavaju njihove demokratske sisteme”, piše Politico, ali se u tekstu jasno navodi da “administracija nije zvanično objavila potpunu listu.”

Kako piše ruska novinska agencija TASS, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je kritikovao ovu inicijativu američkog predsjednika.

“Samit za demokratiju teži svrstavanju ljudi i zemalja u demokratske i nedemokratske. Kako ja to vidim, Amerikanci žele postići maksimalnu lojalnost, da stvore utisak da postoji masovni pokret predvođen Washingtonom“, izjavio je Lavrov, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...