"SB" U KAMERNOM TEATRU 55: Otkriven portret u znak sjećanja na Dragana Jovičića, pogledajte detalje...(FOTO)

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović rekao je da se Jovičića svakodnevno sjećaju u Kamernom teatru u kojem je ostavio svoj najdublji glumački trag, a ostavio ga je i u brojnim serijama i filmovima.

  • Kultura

  • 06. Nov. 2021  06. Nov. 2021

  • 0

Bosanskohercegovački akademski slikar Safet Zec naslikao je portret glumca Dragana Jovičića koji je danas otkriven u Kamerenom teatru 55 u Sarajevu povodom godišnjice glumčeve smrti.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović rekao je da se Jovičića svakodnevno sjećaju u Kamernom teatru u kojem je ostavio svoj najdublji glumački trag, a ostavio ga je i u brojnim serijama i filmovima.

"Obilježavamo godišnjicu smrti prije svega sjajnog čovjeka, a onda i velikog umjetnika. Vijest koja nas je zadesila prošle godine bila je šokantna za teatar, za sarajevski kulturni krug, za kulturni prostor BiH i bivše Jugoslavije i ta vrsta gubitka je u Kamernom teatru nenadoknadiva", istakao je Hadžihafizbegović.

Podsjetio je da je Jovičić, iako je bio u penziji, igrao u pet predstava koje je radio najbolje na svijetu, kao što je radio i svoj posao, piše Fena.

"Najmanje što možemo uraditi kao teatar u kome je Dragan stvarao i kreirao, jeste da ga se sjećamo, da prenosimo glumcima koji dolaze i tek staju na scenu, kakav je to umjetnik bio", istakao je Hadžihafizbegović.

Emotivna sjećanja na Dragana Jovićiča podjelio je i Safet Zec koji je naslikao portret Dragana Jovičića iz predstave "Derviš i smrt" gdje je igrao Nurudina.

"Načinio sam ono što sam kao slikar najmanje mogao, da naše prijateljstvo koje smo imali, zabilježim, a pogotovo da to ostavimo ovdje u Kamernom teatru da generacije koje će dolaziti, vide i znaju", naveo je Zec.

Supruga Dragana Jovičića, Mirjana Jovičić, uz izraze zahvalnosti rekla je da je sretna i ponosna kada čuje kako se govori o Draganu. Posebnu zahvalnost iskazala je umjetniku Safetu Zecu što je na ovaj način predstavio i podjelio sa svima veliko prijeteljstvo koje je njih dvojicu spajalo, kao i uvažavanje i divljenje koje su imali jedan za drugog.

"Ovo je divan poklon Kamernom teatru i njegovoj publici i svima koji su voljeli Dragana", kazala je Mirjana Jovićić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...