NEĆE SAMO DODIK U TURSKU; ERDOGAN ŽELI UGOSTITI I KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: “Učinit ćemo sve kako ne bi bilo uništeno ono što je rahmetli Alija Izetbegović ostavio u amanet"

Erdogan je kazao kako je o tome 18. septembra u Istanbulu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • Politika

  • 08. Nov. 2021  08. Nov. 2021

  • 9

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sutra će razgovarati sa Miloradom Dodik, članom Predsjedništva BiH, ali bi u narednim danima susrete mogli imati i druga dva člana Željko Komšić i Šefik Džaferović. Dodik je kazao kako Erdoganu želi pojasniti situaciju u BiH, a ne da samo sluša "plačljivu politiku Bakira Izetbegovića". 

Te sastanke turski predsjednik je najavio u razgovoru s organizacijama oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kazao je kako članove Predsjedništva BiH planira ugostiti u sljedećih nekoliko dana u Ankari.

Podsjetio je na mnoge patnje koje su zabilježene u prošlosti, te žele da Balkan ne bude spominjan po sukobima i tenzijama nego da bude izvor mira.

"Želimo da Balkan bude mjesto mira u Evropi, razvijeniji i ekonomski jači. Nikako ne želimo da Bosna i Hercegovina postane mjesto borbe i sukoba onih koji imaju interese na tom području. Uz taj stav smo nakon posljednjih tenzija koje su otvorile rasprave o jedinstvu i cjelovitosti BiH, značajno ubrzali naše diplomatske napore. Poduzeli smo inicijative kao zemlja koja poštuje prava svih i razgovara sa svim stranama u BiH. Prvo smo ministra vanjskih poslova poslali u BiH kako bismo jasno dostavili svoju poruku. Nakon toga, tokom moje posjete BiH u augustu, još jednom smo ponovili naš stav na najvišem nivou. Tada je i uvaženi (član Predsjedništva BiH Milorad, op. a.) Dodik predložio posredovanje. Sve strane u BiH su željele da Turska bude uključena u ovaj proces. Mi smo rekli: "Vi ste međusobno odlučni, mi nudimo posredovanje, ali uvaženi Dodik, to ne može biti samo na tvoje traženje. Snažnu podršku trebaju dati i (član Predsjedništva BiH Šefik, op. a.) Džaferović i (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko, op. a.) Komšić", rekao je Erdogan.

Dodao je kako je o tome 18. septembra u Istanbulu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"U srijedu sam ugostio (zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije - SDA, op. a.) Bakira Izetbegovića, imali smo radni ručak. S bratom Bakirom sam razgovarao o stanju u državi i tenzijama, razgovarali smo kako postići rješenje prije nego što dođe do eskalacije. Na sastanku smo imali priliku razgovarati o doprinosima koje Turska može imati u ovom procesu. Nadamo se da ćemo u narednim danima moći ugostiti zvaničnike iz BiH, prvenstveno Dodika, Komšića i Džaferovića. Planiram ih ugostiti u Ankari i tu obaviti potrebne razgovore. Ulagat ćemo svaki vid napora kako ne bi bilo uništeno ono što je rahmetli Alija Izetbegović ostavio u amanet", kazao je Erdogan.

Dodao je kako će nastaviti dijalog sa svim stranama kako se BiH ne bi ponovo vratila u stare teške dane. Rekao je i kako planira možda jednodnevnu posjetu Srbiji ili pozvati i ugostiti i Vučića u Ankari.

"Od vas očekujem da vjerujete turskoj diplomatiji i Republici Turskoj".

Naveo je kako će oni, bez obzira na to šta drugi radili, nastavljati spajati promovirati dijalog između Bošnjaka, Srba, Hrvata, Albanaca, Makedonaca...

"Vjerujem da ćemo ovo pitanje prevazići u kratkom vremenu na osnovima pravde i pravičnosti uz pristup baziran na kompromisu i rješenju. Znam da ste i vi kao i svi Bošnjaci u našoj zemlji s razlogom zabrinuti zbog rastućih tenzija. Svjestan sam i da naš narod pomno prati dešavanja. Od vas očekujem da vjerujete turskoj diplomatiji i Republici Turskoj. Turska neće dozvoliti da se ponove patnje Bosne i Hercegovine iz 1990-ih godina. Nastavit ćemo naše inicijative dok ne bude postignuto trajno rješenje. Ne osjećam čak ni potrebu da kažem kako se nećemo suzdržavati i od odlučnijeg stava ako je to potrebno. Nema više ni Turske iz perioda rahmetli Alije, danas postoji druga Turska. Zbog toga će i koraci koje ćemo poduzeti biti značajno drugačiji", istakao je također turski predsjednik, prenosi Nap.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...