VOJNI ANALITIČAR ŽESTOKO ODGOVORIO DODIKOVOM SAVJETNIKU: "Rat smo prevazišli, država se gradi na principima, kompetenciji i karakteru, a ne na prijetnjama i...“

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

  • Mini market

  • 08. Nov. 2021  08. Nov. 2021

  • 3

Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, svako malo pokazuje "brigu" za Bošnjake. Tako je zadnjim komentarom na Twitteru poručio da Bošnjaci moraju shvatiti da su malobrojni, da bi mogli nametati rješenja Srbima i Hrvatima u BiH.

Na njegove riječi oštro je reagovao vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

„Gospodinu Tegetliji, kao da i dalje smeta 1.8 miliona Bošnjaka kojima brojevi nikada nisu prestavljali neki naročit podatak. Interesantno je da je isto mišljenje koje gospodin Tegetlija ima danas imao i Lord Carrington 1991. godine kada je Aliji Izetbegoviću prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH u ozračju Londonske konferecnije o bivšoj Jugoslaviji ozbiljno savjetovao da prihvati uslove mira sa Miloševićem i ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji, a ovaj ga odbio na šta je Lord Carrington zavapio - Znate li Vi gospodine Predsjedniče koga vi imate protiv sebe! Jeste li vi svjesni da vodite i narod i državu u propast i nestanak! Znate li da bi Zapad imao 100.000 mrtvih vojnika prije nego bi vam se na bilo koji način moglo pomoći! Nemoj te to očekivati od nas!  

Suočen sa tim stavom međunarodne zajednice i svom silom bivše JNA 4 po rangu vojnih formacija u Evropi, Predsjednik Izetbegović mu je tada hrabro odgovorio - Mi ćemo se boriti! Mislim da gospodina Tegeltliju ne treba posebno potsjećati gdje se sve to skupa završilo. Zato bi bilo puno pametnije za sve u BiH da se vodi dijalog umjesto latentnih prijetnji, vojnih vježbi u policijskim uniformama ili zapaljive retorike. Jedino ravnopravnim dijalogom uz međusobno poštivanje i uvažavanje u amtosferi mira i tolerancije, može se doći do kompromisnih rješenja. Prijetnje državnom suverenitetu neće nas nigdje odvesti.

Slažem se da smo nametanja rješenja prerasli, ali ne samo iz međunarodne zajednice već i iz Beograda. Apsurdno je očekivati da će neka beogradska direktiva ili memorandum SANU uređivati naše međusobne odnose ili bilo kada više upravljati ovim prostorom. To se nije desilo ni ratom koji je vođen u nepovoljnim uslovima. I rat smo jednostavno prevazišli kao sredstvo za rješavanje problema, jer se ni tako nije mogla nametnuti politička volja Beograda, zašto bi to sada bio slučaj.

Zato majke u ovom cijelom regionu više ne bi trebale ispraćati svoje sinove sa zebnjom i suzama u očima da li u rat ili u pečalbu. Moramo shvatiti da se država gradi na principima, kompetenciji i karakteru, a ne na prijetnjama, ovakvom lupanju sa terminima ili onom primitivnijem lupanju šakom od sto. Vrijeme je za novi društevni ugovor, jer smo Djeton očigledno prerasli i njegova politička rješenja su postala komforno sklonište za korpuciju i kriminal koji su naši stvarni neprijatelji kojima zapravo trebamo svi zajedno objaviti rat“, rekao je Ahatović.

Podsjećamo, Tegeltija je ranije napisao da bošnjačka politika mora biti dogovor o mogućem. Nema geopolitičkog smisla da bilo koja sila beskrajno podržava utopiju 1,8 miliona Bošnjaka na račun 12,5 miliona - osam miliona Srba i 4,5 miliona Hrvata u region.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...