MUNJEVITA AKCIJA TRAJALA JE SAMO ŠEST DANA: Kako je Izrael agresijom učetverostručio svoj teritorij i potpuno promijenio sve…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Svijet

  • 09. Nov. 2021  

  • 2

Naša današnja priča vodi vas u Izrael, u davnu 1967. godinu. Naime, za samo 6 dana izraelska je vojska osvojila cijeli Sinajski poluotok od Egipta, Golansku visoravan od Sirije, te Jeruzalem i čitavu Zapadnu obalu do Jordana.

Dana 10. juna 1967. godine završio je poznati Šestodnevni rat, u kojem je izraelska vojska pokrenula neviđenu akciju s osvajačkim ciljem na račun okolnih arapskih zemalja. Izrael je ušao u osvajanje s vojskom od oko 100.000 vojnika, 800 tenkova i 300 zrakoplova.

Na čelu akcije bili su izraelski generali, od kojih su mnogi postali nacionalni heroji i kasnije ostvarili visoke političke karijere. Među njima je Moshe Dayan, izraelski ministar odbrane i general Yitzhaka Rabina, tada vrhovnog zapovjednika Izraelskih snaga (najviši vojni položaj u Izraelu). Moshe Dayan poznat je javnosti po povezu na oku, koji je zaradio u Drugom svjetskom ratu kad ga je pogodio neprijateljski metak.

Yitzhak Rabin, poznat je pak kao kasniji premijer Izraela.

Šestodnevni rat počeo je snažnim izraelskim zračnim bombardiranjem protivnika. Tu akciju nazvanu Operacija Fokus proveo je zapovjednik zračnih snaga general Mordechai Hod, poslavši gotovo sve izraelske avione u napad.

Najveći prodor na terenu ostvario je general Ariel Sharon sa svojom oklopnom divizijom duboko u Sinajskom poluotoku. Sharon je kasnije također postao jedan od najpoznatijih izraelskih premijera.

Tim je činom agresije na susjede Izrael proširio svoj teritorij, ali i stvorio vječne neprijatelje, te zauvijek promijenio povijest Arapskog poluotoka.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...