TEGELTIJA ZAKAZAO SJEDNICU VIJEĆA MINISTARA: Hoće li konačno početi raditi ili...

... pripremaju novi politički igrokaz.

  • Vijesti

  • 09. Nov. 2021  09. Nov. 2021

  • 1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija za sutra je zakazao 44. sjednicu s početkom u 12 sati.

Nakon tri mjeseca pauze, u međuvremenu uz dvije telefonske sjednice zbog privremenog finansiranja i zaključivanja ugovora za vakcine s Johnson & Johnsonom, prošle sedmice ministri iz SNSD-a su prekinuli bojkot dolazaka na sjednice Vijeća ministara BiH.

Oni su odlučili da na kraju ipak prekrše zaključke iz Narodne skupštine RS-a i dođu na sjednicu, ali zapravo su se odlučili na novi politički igrokaz, što je potvrdio i predsjedavajući Zoran Tegeltija.

On je kazao da će s ministrima iz RS-a učestvovati u radu Vijeća ministara i donositi samo one odluke koje se tiču zaštite zdravlja građana RS-a, kao i one koje mogu da ugroze finansijsku i materijalnu poziciju ljudi zaposlenih u institucijama BiH. Za sve ostale, kaže, glasat će protiv.

Opozicija iz RS-a naročito je kritikovala potez Zorana Tegeltije te su naglasili da je zakazivanje sjednice jasan znak da je SNSD postigao određenu nagodbu.

S obzirom na to da na sjednici koja je održana prošle sedmice, a riječ je o 43. redovnoj koja je odgođena u julu, nije usvojena nijedna odluka, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je kazala da rad Vijeća ministara BiH još nije deblokiran, iako je sjednica održana.

"Bojim se da je sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, koji je ranije usvojila Komisija za saradnju s NATO-om, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda. Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka, zbog čega smo tražili da se ova tačka skine s dnevnog reda. Nema nikakvog opravdanog razloga, zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP-a, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH", rekla je.

Evropski i američki zvaničnici jasno su pozvali sve u BiH da prekinu blokade u funkcionisanju državnih institucija, piše Klix

Ono što je sigurno jeste da se političari iz RS-a, uz svojevrsne akrobacije, polako vraćaju radu u institucijama BiH.

Od tvrdokornih stavova da više neće učestvovati, Dodik je redovan na sjednicama Predsjedništva BiH, ministri su počeli dolaziti na sjednice, a parlamentarci su prošlu sjednicu sjeli u svoje klupe zbog inicijative za smjenu ministra odbrane Sifeta Podžića. Još samo da počnu i raditi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...