NATAŠA KANDIĆ JASNO I GLASNO: "Ne može se obilježiti Međunarodni dan borbe protiv fašizma ako se ne ukloni mural Mladiću" (VIDEO)

"...Prevladava novi pristup koji je nagovijestio Vučić. Kad se spominjao zločin u Račku (Kosovo) vlast je govorila da je sve naštimano."

  • Regija

  • 09. Nov. 2021  09. Nov. 2021

  • 0

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo kazala je kako farbanje murala posvećenog ratnom zločincu Ratku Mladiću predstavlja "jedinu nadu" za Srbiju. Dodala je kako među građanima "postoji strah, ali se i probija taj strah".

Kako vidite današnju situaciju?

Vidjela sam kako Aidu i još jednu djevojku (Jelenu Jaćimović) odvode s tog mjesta. Nema informacija jel iko još odveden. Očito da ima reakcija, da ne prolazi to tako tiho. Imamo situaciju da je u Sremskoj Kamenici grupa građana ili jedan građanin prefarbao mural Ratka Mladića. Imamo i danas te aktivnosti. To je jedan dobar znak. Postoji strah, ali se i probija taj strah. To je jedna važna poruka.

Da li postoji strah u cijelom društvu?

Po reakcijama građana na Slaviji, koji svaki dan prolaze pored murala, kažu da se ne vole tu zadržavati i svi imaju neki strah, neku veliku nelagodnost. Situacija je van kontrole. Niko ne vjeruje da je ta policija profesionalna i da se drži zakona. U Srbiji postoji jedna velika šutnja, mislim na intelektualnu zajednicu i civilno društvo…. nisu glasni kao nekada. Klima je takva da nema više prostora za slobodan govor. Ta tema prošlosti se nametnula na jedan drugi način. Sada su u prvom planu oni koji su osuđeni za ratne zločine, predstavljaju se kao heroji. Nova vlast vraća “ponos narodu”. To se nikako ne podudara sa činjenicama utvrđenim na suđenjima, ali i sa činjenicama iz života.

Aidu Ćorović su uhapsili policajci u civilu, a iz MUP-a Srbije je saopšteno da ne čuvaju mural?

Oni su sa ovom zabranom napravili neviđenu grešku. Dali su povod i čvrste argumente da štite mural i da neće dozvoliti njegovo sklanjanje.

Izjavili ste da ako predsjednik Srbije ne naredi uklanjanje murala, Srbija će biti jedina zemlja u svijetu koja Međunarodni dan borbe protiv fašizma obilježava zabranom brisanja murala ratnom zločincu. Rekli ste i da Vulin nanosi šretu Srbiji?

Rekla sam da se ne može obilježiti Međunarodni dan borbe protiv fašizma ako se ne ukloni mural Mladiću. Prevladava novi pristup koji je nagovijestio Vučić. Kad se spominjao zločin u Račku (Kosovo) vlast je govorila da je sve naštimano. Onda je tim povodom Vučić kazao da niko u Srbiji osim Kandić i Biserko ne misli da su u Račku ubijeni civili. On je na ovaj način rekao da postoji u Srbiji konsenzus da nisu počinjeni zločini. Srbija se definitivno okrenula drugom putu koji Vulin nazivao “srpskim svijetom”. Mi danas na ulici imamo policiju koja štitit mural (ratnom zločincu). Jedinu nadu koju imamo je da je u gradiću u Vojvodini neko prekrečio mural Mladiću.

Daleko smo od suočavanja sa prošloću. Nema nijedne zemlje u regionu koju više optužuju od Srbije. Sve oči susjedstva su uperene u nju, a Srbija svaki dan proizvodi novi incident koji remeti te dobrosusjedske odnose.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...