PLENKOVIĆ O SASTANKU SA PREDSJEDNIKOM HRVATSKE: "Milanović je HDZ usporedio s nacističkom strankom"

"Ne znamo kako ćemo zaspati od Milanovićevih prijetnji da će početi koristiti svoje ovlasti", dodao je.

  • Regija

  • 09. Nov. 2021  09. Nov. 2021

  • 1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković održao je press-konferenciju u Banskim dvorima, nedugo nakon što je presicu na Pantovčaku održao predsjednik Zoran Milanović, koji je opet žestoko kritizirao vladu i ministra odbrane Marija Banožića zbog stanja u Oružanim snagama RH.

Danas su, podsjetimo, prvi put od izbijanja sukoba u državnom vrhu za zajednički stol sjeli Milanović, Plenković, Banožić i načelnik Glavnog stožera OS-a RH Robert Hranj. 

"Današnji sastanak u pojedinim segmentima je bio nadrealan"

"Predsjednik RH je maloprije imao presicu, mislim da je dobro da se čuje i druga strana, da dobijete cjelovitu sliku", rekao je Plenković.

"Htjeli smo da današnji sastanak Vijeća za obranu bude što sadržajniji i konstruktivniji. U pojedinim segmentima sastanak je bio nadrealan, ali u biti smo se složili u pogledu stanja Oružanih snaga. U godini smo u kojoj idemo u sklapanje ugovora o nabavci borbenih aviona", rekao je Plenković.

"Snaga HV-a se prije i poslije Rafalea ne može uspoređivati", rekao je.

"Mi kao vlada možemo biti ponosni koliko smo učinili na povećanju izdvajanja za obranu, naročito u odnosu na prije", rekao je Plenković i pokazao grafove koji pokazuju da su izdvajanja na obranu dosta porasla u odnosu na vrijeme prije 2016.

"Sad se nalazimo u 2020. i 2021., godinama koje su donijele enormne troškove za saniranje pandemije koronavirusa, za potporu kompanijama u privatnom sektoru. Sačuvali smo kreditni rejting i napravili enormne iskorake prema članstvu u eurozoni i u takvom kontekstu mi 7-10%, i kad se uzme efekt inflacije, izdvajamo više za obranu", rekao je.

"Nismo se dogovorili oko jedne jedine formulacije, razlika je samo u nijansama, dakle kako vidimo stanje u Oružanim snagama. Poštujemo stav predsjednika koji želi ukazati na stanje u Oružanim snagama, ali se ne slažemo u tome kako pristupiti toj temi i kako realno sagledati gdje smo mi danas. To gledamo s pozicija vlade koja je puno uložila u vojsku", rekao je Plenković, pa nabrajao koje su sve naknade uvedene za vojsku i koliko su povećane u vrijeme mandata njegove vlade.

"Poboljšali smo uvjete i u vojarnama. Gotovo da nema lokacije gdje nismo ulagali. Uložili smo više od 600 milijuna kuna u vojarne. HV je vraćen odlukama ove vlade u Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče i Pulu. Sve su to snažne poruke koje smo učinili do sada. Slažemo se da treba učiniti još. Kad je riječ o nabavi oklopnih pješačkih vozila, jer to prema ovom sastanku predstavlja neku točku prijepora koja je jako važna, u trenutku kad se preuzme čvrsta obaveza da se ta vozila nabavljaju, tad će vlada RH bez većih poteškoća iznaći sredstva i za to. Ono što želimo je jasna komparativna analiza", rekao je Plenković.

"To što nije bilo priopćenja nakon Vijeća za obranu nije neka bitna činjenica. Mi moramo voditi računa o cjelini, nemamo luksuz gledanja samo jedne točke u proračunskoj torti. Razumijemo nužnost jačanja obrambenih sposobnosti, zato i idemo u projekt nabave borbenih zrakoplova", rekao je premijer.

"Što se tiče sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, to sam ja inicirao da bude u istom danu. Taj sastanak je, za razliku od ovog, prošao vrlo konstruktivno i u pogledu tema što se tiče našeg okruženja gdje je, moram priznati, uz informacije koje smo čuli od ministra vanjskih poslova, sve prošlo u zajedničkoj ocjeni koja je gotovo istovjetna. Slično je bilo oko nezakonitih migracija, gdje je referirao Božinović", rekao je Plenković.

"Milanovićeve izjave o lakiranju su nonsens, nema talačke situacije"

"Treća tema su bile smjernice za rad SOA-e i VSOA-e, usuglasili smo se oko smjernica za iduću godinu. Taj drugi sastanak je protekao kao da je sve normalno", rekao je.

"Što se tiče pokušaja da se dogovorimo o najnižem zajedničkom nazivniku, možete pitati aktere tog sastanka, pitajte tko je nastojao biti konstruktivan. Ja smatram da smo mogli postići dogovor, ali sam stekao dojam da s druge strane nije bilo te želje, tako da se može osigurati ova presica kasnije", rekao je.

"Ovo sve što je predsjednik rekao o lakiranju i zamajavanju javnosti, to je nonsens", dodao je premijer.

"Ne bih rekao da je to neka talačka situacija. Mi smo sad od situacije da smo oduševljeni borbenim zrakoplovima došli do dojma da su ostale grane vojske taoci Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ja nisam baš primijetio da su ostali zapovjednici nešto ljubomorni na zapovjednika HRZ-a. Ako su avioni tu, onda smo svi s njima jači", rekao je.

"Milanović je HDZ usporedio s nacističkim strankom"

"Rekao sam da ću kao predsjednik vlade i HDZ-a, čiju stranku je Milanović usporedio s nacional-socijalističkom strankom, pokušati održati razinu komunikacije na nekoj razini. On je i popodne išao u tom smjeru. I mi bismo mogli biti drski, ali ne želimo. Njegova komunikacija je uličarska, poluprimitivna. Meni se danas ne da ići tim smjerom, jer mislim da je dobro da su danas održani ti sastanci i da imamo neke zaključke", rekao je.

"Neću se valjda osjećati kao premijer koji ima najveći proračun za vojsku, kao da smo u talačkoj situaciji", rekao je Plenković.

"Bilo je danas nadrealnih situacija za koje bi bilo bolje da ih nema, ali ne bih u detalje", dodao je premijer.

O potezima ministra Banožića

"I sam ministar je pojasnio da za opoziv predsjednika trebate imati dvije trećine zastupnika, to nije realno. Ministar nije išao za tim, nego ga je netko nešto pitao, a onda je Milanović odgovorio da je ministar opušak koji ima petparačku diplomu, da je iz vinkovačke provincije, čime je uvrijedio Vinkovce... Ministar nije rekao da se ide u opoziv predsjednika, za to treba imati dovoljnu većinu, to nije politika koja se formulirala u ovoj nacističkoj stranci, kako on zove HDZ", rekao je Plenković.

O Banožićevom stanu i Milanovićevim izjavama

"Vidio sam da je ministar već reagirao. On je član vlade, nije iz Zagreba. Došao je u Zagreb i dobio je taj stan. Ako ga je trebao urediti, uredili su ga. Nisu ga uredili da on to nosi sa sobom kući. Ali indikativno je baš da se netko potrudio da baš taj ministar baš danas izađe na naslovnici jednog tjednika. Kakav dramatični tajming. Ma nije slučajno... Ja mislim da je to slučajno. Sto posto je to pušteno iz ove nacističke stranke", rekao je ironično.

"Ne znamo kako ćemo zaspati od Milanovićevih prijetnji da će početi koristiti svoje ovlasti", dodao je.

"Mi smo današnjim sastancima s predsjednikom ispunili kvotu za nekoliko mjeseci, to su bila četiri sata s pauzama od par minuta", rekao je, između ostaloga, Plenković, navodi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...