BURNO U „OTVORENOM“: "Ovo je europska sramota, Andrej Plenković mora podnijeti ostavku…"

Hrvatski DORH i USKOK su ovaj slučaj mogli riješiti i bez OLAF-a. Uhvatio sam vas u laži, svima je jasno i drago mi je, rekao je Grmoja na kraju žestoke rasprave s Habijanom.

  • Regija

  • 11. Nov. 2021  11. Nov. 2021

  • 0

U emisiji HTV-a 'Otvoreno' o hapšenju bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac i šefa agencije koja provodi kontrolu nad trošenjem novca iz EU fondova Tomislava Petrica govorili su predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Nikola Grmoja (Most), potpredsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Damir Habijan (HDZ), konzultantica za EU fondove Ariana Vela i kriminalist Željko Cvrtila.

Habijan je rekao je kako niko ne može konkretno reći za što se Žalac tereti.

- Ono što shvaćam, iz priopćenja USKOK-a, riječ je o izvidima, predistražnim radnjama. One su tajne, institucije rade svoj posao, rekao je Habijan.

Na pitanje hoće li zadržati presumpciju nevinosti jer je Žalac članica Predsjedništva HDZ-a Habijan je rekao kako je HDZ ozbiljna stranka, najveća.

- HDZ ima svoje interne akte, ima svoj statut koji propisuje kako se postupa u određenim situacijama. Kad ste spomenuli presumpciju nevinosti, naravno. Osobno mogu reći ovdje, kao odvjetnik i kao pravnik, to se uči na prvoj godini fakulteta. Ako ja sad to pregazim i kažem da nije bitna presumpcija nevinosti, što je sljedeće sutra? Hoćemo li reći da načelo zakonitosti nije bitno, da načelo poštenja i dobre volje nije bitno. Gdje je ta granica? Ali HDZ kao ozbiljna stranka, donijet će idućeg tjedna odluke o tome kad vidimo što se konkretno gospođi Žalac stavlja na teret, rekao je Habijan.

Šuplja priča

Grmoja smatra kako je to šuplja priča.

- USKOK sad tvrdi da nije zaključio izvide iako su tada bili medijski napisi o tome. Ne mogu shvatiti da jedna ozbiljna država sama to ne istraži nego da sad imamo europsku sramotu. Poručio sam Plenkoviću da podnese ostavku nakon ove sramote koju su nam priuštili gdje smo dobili šamar od europske institucije. Znam da ga sad nakon ovoga više ne čeka svijetla europska budućnost i da će mu se puno teže biti odlučiti na takav korak, ali to bi napravio jedan ozbiljan državnik. Sve ove marifetluke plaćaju hrvatski građani jer izdvajamo sredstva za EU. Sasvim je jasno da je USKOK zaključio istragu. Kada je ministrica Žalac morala otići otišla je upravo zbog ovoga. Vjerojatno je tada premijer Plenković rekao 'postali ste teret za Vladu i stranku i nitko vas neće dirati'. Uvjeren sam da je to bilo tako, rekao je Grmoja te dodao kako je uvjeren da DORH i USKOK rade po nalogu premijera.

Najavio je za danas otvoreno pismo premijeru Hrvatske da se pokrene smjena glavne državne odvjetnice jer to je potez koji, kako je rekao, može učiniti Vlada, a ne Sabor.

- Nakon toga jedini način da svi procesi koji su nam potrebni u borbi protiv korupcije da krenu je da Andrej Plenković i ova Vlada odstupi. Ovo je više negledljivo, tolika uhićenja iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec i sad nam još europske institucije potvrđuju da naš DORH i USKOK ne rade svoj posao kako treba. Jedna velika sramota. Smjena glavne državne odvjetnice i ostavka premijera. Jedini je izlaz iz ove situacije, naglasio je Grmoja.

Reagirao je Habijan koji je rekao kad je sramota u pitanju da on osjeća posramljem jer Grmoja ne razumije za što je glasao u decembru 2020. godine.

- Govorite da USKOK i DORH ne rade svoj posao. Ne razumijete uopće što je delegirani europski javni tužitelj, a vrlo ste glasni kad komentirate situaciju. Ne razumijete materiju, vrlo je teško s vama pričati. To je niska demoagogija i floskule. Nije pročitao zakon, uzvratio je Habijan.

- Ovakve laži su nevjerojatne, pročitao sam zakon i raspravljao sam o njemu, rekao je Grmoja.

Floskule i niski populizam

- Koristite medijski prostor i manipulirate, koristite floskule i niski populizam, ne razumijete materiju, uzvratio je Habijan u sukobu s Grmojom koji je prekinuo voditelj Mislav Togonal.

Hrvatski DORH i USKOK su ovaj slučaj mogli riješiti i bez OLAF-a. Uhvatio sam vas u laži, svima je jasno i drago mi je, rekao je Grmoja na kraju žestoke rasprave s Habijanom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...