SVIJET JE NA RUBU NOVOG RATA: Baltičke države upozoravaju na mogući vojni sukob na granici s Bjelorusijom

Baltičke države članice Evropske unije upozorile su na moguću vojnu eskalaciju sukoba oko migranata koji iz Bjelorusije pokušavaju doći do Evropske unije.

  • Svijet

  • 12. Nov. 2021  

  • 0

Ministri odbrane baltičkih država upozorili su da uska grla migranata, za koja EU kaže da ih Minsk namjerno stvara, prijete velikom dijelu istočnog krila bloka - i da bi čak mogla izazvati vojni sukob.

- Velike skupine ljudi se okupljaju i prevoze na granično područje, gdje su potom prisiljeni ilegalno preći granicu. To povećava mogućnost provokacija i ozbiljnih incidenata koji bi mogli vrlo lako preći u vojni sukob – napisali su u zajedničkoj izjavi Kalle Laanet iz Estonije, Artis Pabriks iz Latvije i Arvydas Anusauskas iz Litvanije, javlja dpa.

Oni su osudili "namjernu eskalaciju trenutnog hibridnog napada bjeloruskog režima".

Naglašavajući bilateralnu podršku svojih zemalja Poljskoj, ministri su također pozvali EU "da poveća svoju podršku poboljšanju sigurnosti na svojim vanjskim granicama".

Stotine migranata, uključujući mnogo djece, borave na otvorenom na veoma niskim temperaturama duž zapadne granice Bjelorusije s EU. Neki imaju šatore, drugi imaju samo obližnju šumu za sklonište.

Migranti, uglavnom s Bliskog istoka, su sada u bezizlaznoj situaciji između autoritarnog režima bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, koji je optužen da im je pomogao doći do pograničnog područja, i poljske vlasti koje ih odbijaju pustiti na teritoriju EU.

Lukašenko - koji se ponekad naziva "posljednjim diktatorom Evrope" - se čvrsto odupire sve većim pritiskom na svoj režim. U četvrtak je zaprijetio da će smanjiti opskrbu gasom Evropi.

- Mi grijemo Evropu, a oni prijete zatvaranjem granica. A šta ako isključimo plin? - rekao je na sastanku visokih dužnosnika u četvrtak.

Samo mali dio plina stiže u Evropu kroz cjevovode koji prelaze bjeloruski teritorij. Većina stiže preko Ukrajine i baltičkog plinovoda Sjeverni tok 1.

Poljska, koja je sedmicama jačala svoju graničnu sigurnost, zatražila je pomoć u sprečavanju ilegalnog ulaska od strane migranata, kojih je sada sve više.

Poljske vlasti izvijestile su u četvrtak da se velika skupina migranata tokom noći pokušala probiti na poljski teritorij.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...