ŽELJANA ZOVKO PUCA OD BIJESA: "Predsjednik Delegacije Romeo Franz iznio je vlastiti stav o BiH!"

Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu i članovi Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) izrazili su žaljenje zbog nedavne izjave predsjednika Delegacije Romea Franza nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem.

  • Mini market

  • 12. Nov. 2021  13. Nov. 2021

  • 11

Kao reakciju na izjavu, u petak su uputili pismo žalbe predsjednika Europskog parlamenta Davidu Sassoliju u kojem kažu kako snažno žale zbog nedavnih izjava zastupnika Romea Franza , predsjednika Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) nakon njegovog sastanka sa Šefikom Džaferovićem , članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, posebno u dijelu u kojem se navodi kako je očito da određene političke snage u zemljama članicama EU-a Hrvatske imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

- Naglašavamo da je izjava sastavljena bez konzultacija s potpredsjednicima i ostatkom delegacije, pa stoga ne predstavlja zajednički stav svih njegovih članova. Neprihvatljivo je da zastupnik Franz koristi svoj položaj predsjednika parlamentarne delegacije za objavljivanje ovakvog jezika, optužbi i osobnih navoda u službenim priopćenjima. Pozivamo na dopunu izjave i ispriku zastupnika Franza za njegove neutemeljene navode – navodi se u pismu koje potpisuje Željana Zovko , potpredsjednica Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Sunčana Glavak i Ladislav Ilčić , članovi Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, te Tomislav Sokol i Karlo Ressler, zastupnici u Europskom parlamentu.

Podsjećamo, predsjedavajući Delegacije Europskog parlamenta za suradnju sa Bosnom i Hercegovinom i na Kosovu Romeo Franz se sastao u Europskom parlamentu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, a razgovarano je o trenutnoj političkoj i sigurnoj situaciji u BiH.

Tom prilikom je zastupnik Europskog parlamenta izrazio bezrezervnu podršku državnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

- Najoštrije osuđujem podjele Milorada Dodika iz Republike Srpske i pozivam ga da prestane sa svojim blokadama i secesionističkim djelovanjem s ciljem destabilizacije i konačnog cijepanja države Bosne i Hercegovine. Pozivam ga da poštuje Dejtonski sporazum, a time i nadležnosti na državnom nivou u oblastima pravosuđa, vojske, poreza, telekomunikacija i granične policije, da spomenemo samo neke - rekao je Franz u svojoj izjavi.

Nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH istaknuo je da Dodikovo djelovanje prijeti ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na cijelom Zapadnom Balkanu, ali i Europskoj uniji. Upozorio je da ovakve aktivnosti riskiraju da izmaknu kontrolu, što bi moglo dovesti do sukoba. To ne može biti u interesu EU-a i njenih institucija.

- Potrebna nam je stabilnost i poštovanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini – naglasio je on.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i Kosovom ponovio je da se i ostale potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, Srbija i Hrvatska, moraju pridržavati onoga što su potpisale.

- Očito je da i određene političke snage u zemlji članici EU-a, Hrvatskoj, imaju potencijalno destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je apsolutno neprihvatljivo - ocijenio je Franz.

Za dizanje tenzija optužio je između ostalog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji na sve načine pokušava destabilizirati EU, koristeći svoju polugu s predsjednikom Lukašenkom u Bjelorusiji, s predsjednikom Vučićem u Srbiji, pa čak i s nekim državama članicama EU-a.

- EU se mora odlučno suprotstaviti svim tim napadima. Ovdje se radi o miru u Bosni i Hercegovini i na cijelom zapadnom Balkanu te u konačnoj stabilnosti i prosperitetnoj budućnosti Europske unije. Stoga moramo djelovati, i to odmah - upozorio je Romeo Franz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...