NAPETOST RASTE, OGLASIO SE I AMERIČKI PREDSJEDNIK JOE BIDEN: “Svoju zabrinutost prenijeli smo Rusiji, ali i..."

Sjedinjene Države zabrinute su zbog situacije na poljsko-bjeloruskoj granici gdje hiljade migranata pokušava ući u Europsku uniju.

  • Svijet

  • 13. Nov. 2021  

  • 1

“Mislim da je to vrlo zabrinjavajuće”, rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden.

“Svoju zabrinutost prenijeli smo Rusiji, a prenijeli smo je i Bjelorusiji”, rekao je Biden novinarima u vrtu Bijele kuće.

Moskva je glavni saveznik dugogodišnjega bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

EU optužuje Lukašenka da namjerno potiče priljev migranata zračnim putem do Minska te da ih zatim pod nadzorom šalje na granice s Poljskom, Litvom i Latvijom gdje su sada tisuće zaglavile u teškim uvjetima.

Tri države kao odgovor na to znatno su pojačale sigurnost na svojim granicama.

Žestoki spor između Minska i Bruxellesa traje od spornih izbora u Belorusiji 2020. i Lukašenkova nasilnog gušenja prosvjeda.

Otad ga Europska unija odbija priznati kao legitimnog čelnika i nametnula je sankcije.

EU priprema još sankcija koje bi mogle biti nametnute sljedeće sedmice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...