MINISTAR ODBRANE SE OBRATIO NACIJI: "Bjelorusija će oštro odgovoriti na svaki napad..."

Ruska i bjeloruska vojska objavile su u petak da provode zajedničku zračno-desantnu vježbu na zapadu Bjelorusije, blizu poljske granice.

  • Svijet

  • 13. Nov. 2021  

  • 0

Bjelorusija je upozorila da će “oštro odgovoriti” na svaki napad usmjeren protiv nje i upozorila na raspoređivanje brojnog vojnog sastava Poljske na poljsko-bjeloruskoj granici, usred migracijske krize, prenosi Hina.

“Čini se da su naši susjedi na Zapadu, posebice Poljska, spremni pokrenuti sukob u koji bi željeli uvući Evropu”, izjavio je bjeloruski ministar odbrane Viktor Krenin u video poruci.

“Bjeloruske vojne snage su spremne oštro odgovoriti na svaki napad”, upozorio je.

Hiljade migranata koji žele ući u EU su blokirane danima na granici između Bjelorusije i Poljske.

Suočena s priljevom ljudi Poljska, članica Evropske unije i šengenskog prostora, tamo je rasporedila oko 15.000 vojnika i podigla ogradu s bodljikavom žicom.

Prijetnje novim sankcijama

Bruxelles, koji optužuje Minsk da je organizirao ovaj migracijski priljev kako bi se osvetio za zapadne sankcije određene režimu Aleksandra Lukašenska, sada prijeti novima sankcijama koje bi mogle biti objavljene sljedeće sedmice.

“Neprihvatljiv je jezik ultimatuma, prijetnji i ucjena”, upozorio je Krenin.

“Pokušaji da nas zastraše ili optuže bez temelja prisiljavaju nas da odgovarajuće reagiramo na tu situaciju”, rekao je i dodao da bi “bjeloruske snage mogle jamčiti sigurnost zemlje, ako je potrebno i s glavnim strateškim saveznikom, Rusijom”.

Ruska i bjeloruska vojska objavile su u petak da provode zajedničku zračno-desantnu vježbu na zapadu Bjelorusije, blizu poljske granice.

Bjelorusko ministarstvo odbrane navelo je u saopćenju da “taktička” padobranska postrojba dviju zemalja provodi vježbu u okolici Grodna. Dodalo je da u vježbi sudjeluju ruski transportni zrakoplovi IL-76 i helikopteri bjeloruskih snaga.

Ova kriza u istočnoj Evropi sve više zabrinjava međunarodnu zajednicu i u četvrtak je bila na dnevnom redu vanredne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...