VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ ZA “SB”: "Ovo je jedan od glavnih razloga ruskog angažmana na Balkanu i poticanja Dodika na destabilizaciju BiH...”

Šta se krije iza Dodikovih izjava, zašto Republika Srpska podsjeća na Kaljingradsku  oblast u Rusiji, šta možemo očekivati od Amerike, koja je uloga Turske, te da li je rat moguć u Bosni i Hercegovini za “Slobodnu Bosnu” govorio je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

  • Politika

  • 13. Nov. 2021  13. Nov. 2021

  • 9

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iako tvrdi da rata neće biti, svojim zapaljivim izjavama gdje god se pojavi dolijeva ulje na vatru.

Njegovu destruktivnu politiku podržava Rusija, ali i Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Šta se krije iza Dodikovih izjava, zašto Republika Srpska podsjeća na Kaljingradsku  oblast u Rusiji, šta možemo očekivati od Amerike, koja je uloga Turske, te da li je rat moguć u Bosni i Hercegovini za “Slobodnu Bosnu” govorio je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Proteklih dana čuli smo mnogo zabrinjavajućih izjava. Jednu od njih je rekao i komadant EUFOR-a u BiH, a koja se odnosi na Oružane snage BIH. Daju li ovakve izjave članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, Miloradu Dodiku vjetar u leđa?

-Naravno, svako uzmicanje pred rizicima što je polovično ponašanje evropskih institucija ostavlja prostor destruktivnim snagama da djeluju. Taj prostor najvještije koristi Rusija koja hrabreći Dodika, Orbana, Janšu i druge desničare i razbija ideju Evropske unije. Od svih izjava u zadnje vrijeme najopasnija je ona austrijskog generala Platzera komandanta EUFOR-a koji navodno ne vidi opasnost od izbijanja sukoba i razbijanje Oružanih snaga BiH ne smatra prijetnjom. Njegova osnovna greška je da se kao vojnik usudio komentarisati političke prilike u zemlji sa kojima se prema pisanju medija u RS-u i Srbiji svrstao na njihovu stranu, stranu mirotvoraca koji bi na kostima onih koji su pobijeni sa svezanim rukama i pobacani u jame poput Tomašice da grade “Srpski Svet”. Ako bih imao priliku pitao bih generala Platzera da li bi tako podržao i razbijanje austrijske vojske i udar na suverenitet i teritorijalni integritet Austrije. To je apsurd da snage za implementaciju mira, koje imaju mandat, sredstva, dostatne snage za svoju misiju, imaju komandanta koji prema medijima u Srbiji i RS-u neće da stabilizira mir, već opravdava destabilizaciju i mira i zemlje u kojoj komanduje misijom.  Znate, Carles Pudđemon Katalonski separatista uhapšen je u Italiji po potjernici vlasti Kraljevine Španije pod optužbom za pobunu. Kako to da u Evropi vladaju dupli kriterijumi prema separatistima koji u Španiji ne mogu da rade ono što Dodik radi u BiH. 

alt

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Dodikova retorika je zapaljiva, to potvrđuje njegove svakodnevne izjave. On je rekao da je Escobaru tokom sastanka podvukao da Srbi i Hrvati neće da idu u Oružane snage BiH, neće da kvote namijenjene njima popunjavanju Bošnjaci muslimani jer bi uskoro dobili muslimansku vojsku.  Šta se krije iza ovakve Dodikove izjave?

-To je ništa drugo do zaplašivanje desno orijentirane Evrope. Možda je to razlog zbog kojeg se general Platzer tako i ponaša. Ko zna? Muslimanska vojska nikada nije niti u jednoj formi vojne organizacije bila legalna vojna formacija pod tim nazivom u Bosni. Postojale su muslimanske brigade i u NOV i POJ-u 41. do 45. i u Armiji R BiH od 92 – 95. 16. Muslimanska udarna brigada je 6. aprila 1945. godine oslobodila Sarajevo i ta činjenica 50 godina nikome nije smetala. Sad odjednom svaki pomen muslimana izaziva podozrenje određenih evropskih krugova, baš kao i pomen Jevreja krajem 30-tih godina prošlog stoljeća. Američki senator iz Delawera, a današnji predsjednik SAD-a Joe Biden sa velikim žarom je 90-tih godina kritikovao evropske saveznike oko Bosne. Govorio je da nema centra moralnog svjetonazora u Evropi koja se za dvije stotine godina nikada nije ujedinila oko jedinstvenog stava da je genocid nad neželjenim etničkim elementom poguban po osnovne vrijednosti društva. Bojim se da se od njegovih tada iznesenih stavova do danas ništa nije promjenilo.  

Šta očekujete od Escobara?

-Da provede agendu predsjednika Bidena za Balkan koja je u njegovoj izbornoj kampanji bila jasno koncipirana – za Bosnu to znači dograditi Deyton. Moj lični stav je da smo mi Deyton prerasli i da se među njegovim pravnim i političkim rješenjima krije sistemska korupcija i kriminal zbog nejake države kojoj se svako malo propituje suverenitet. Nama je potreban novi društveni ugovor koji bi pomirio etničko i građansko i stavio tačku na srpsko-hrvatski iredentizam koji se podgrijava iz Moskve. To je naravno dugotrajan proces koji bi zahtjevao široku javnu raspravu, a koji bez asistencije SAD-a ne bi mogao biti moguć. Američka administracija snagom svog uticaja je utvrdila osnove političkog uređenja BiH i u tom kontekstu se očekuje od SAD-a da preuzmu aktivniju ulogu ka tranziciji BiH sa Deytonske u Briselsku fazu i u prije svega obuzdavanju ruskih satelita u BiH dok ne bude kasno.

alt

Koja je uloga Turske?

-Tutorstvo Ankare se nameće kao alternativa što bojim se nije dobro rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Da me se pogrešno ne shvati, Turska je naša prijateljska zemlja sa kojom imamo posebne kulturne veze i izuzetne bilateralne odnose, sa kojom treba da razvijamo saradnju posebno na ekonomskom i vojnom planu da stalno jačamo naše veze i međusobno se podržavamo i to tako treba i da ostane. Prednost je i posebna privilegija što možemo računati na njihovu neizmjernu pomoć i zaštitu i na tome moramo biti neizmjerno zahvalni, ali za Bosnu i Hercegovinu je u ovom trenutku najbolje da se svi strani uticaji svedu na minimum. Međunarodna zajednica ima mandat, prava i obaveze u pogledu Bosne i Hercegovine, a Turska nam može vrlo kvalitetno pomoći na druge načine, samo i Bosna i Hercegovina mora jasno definirati šta tačno želi u tom pogledu. U tom kontekstu smatram da je jedan od rijetkih državničkih poteza patriotskih snaga u Sarajevu i Izetbegovićevo odbijanje sastanka između tri nacionalna lidera sa mentorima na kojem bi bio prisutan i predsjednik Turske Erdogan što je predložio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. To bi definitivno bila degradacija državnih institucija BiH gdje se uslovno rečeno Bošnjačku stranu htjelo etiketirati kao tursku ekspozituru što je vjerovatno i bio cilj.      

Dodik pominje formiranje vojske RS-a. Može li takva vojska biti legalna?

-Na to pitanje odgovorit ću vam kontra pitanjem. Koja zemlja ili politički pokret bilo gdje u svijetu želi da legalizuje vojne formacije koje su po presudi Međunarodnog suda u Hagu počinile genocid što je slučaj sa tzv. VRS? To je čisto etičko pitanje. Može li Njemačka da legalizira u sastav Bundeswera uključi bivše waffen SS einsatz jedinice? Može li Hrvatska da po istom principu u sastav pobjedničke Hrvatske vojske uključi Ustašku vojnicu? Ili da Vojska Srbije u svoje jedinice uvede leteće odrede četnika? Znate, ta tiha tendencija reinstitucije profašističke tradicije se primjećivala u tzv. VRS i tokom agresije na BiH. Naziv Sarajevsko Romanijski Korpus tzv. VRS i potiče od istovjetnog naziva za Sarajevsko Romanijski leteći odred Kraljevske vojske u otadžbini iz Drugog svjetskog rata kojim je komandovao četnički vojvoda Savo Derikonja sa Vučije Luke. Zato me ta Dodikova inicijativa uopšte ne čudi…

Na Jahorini smo imali vježbe MUP-a RS-a i Žandarmerije, Vulina na Drini… Možemo li mirno spavati, vjerujući da rata neće biti?

-Nada uvijek umire zadnja. Pazite ako slušate Dodika on optužuje Sarajevo da poziva na rat, a on samo želi da vrati Dejton na fabričke postavke. Šta tu ima loše? Osim što se u pitanje dovodi državni suverenitet. Koja zemlja na svijetu može tolerisati da se odluke Suda i Tužilaštva ne sprovode na cijelom njenom teritoriju. Da državna policija i obavještajna služba ne može djelovati na teritoriji druge administrativne jedinice u okviru iste države? Da se oružane snage protjeraju sa teritorije jedne administrativne jedinice u okviru iste države? Da se porez ne uplaćuje državi? Šta ostaje drugo nego primjena represivnih instrumenata da se takve smetnje u funkcionisanju države otklone. To nužno ne mora da znači rat. To je pitanje unutrašnje sigurnosti i podrazumijeva policijske akcije hapšenje odgovornih za narušavanje državnog suvereniteta, a svako pružanje otpora tim aktivnostima se tetira kao kriminalna aktivnost organizirane grupe i tako se prema istoj i postupa.

alt

(Vježba na Jahorini (Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Nedavno ste nezavisnost Republike Srpske uporedili sa Kaljingradskom oblasti konstatujući da će ona biti potpuno militarizirana od strane Ruske Federacije? Šta ste tačno mislili?

-Nezavisna Republika Srpska je definitivno nova Kaljingradska oblast na Balkanu koja će s vremenom biti potpuno militarizirana od strane Ruske Federacije. Kaljingradska oblast koja je smještena između Litvanije i Poljske, je dio ruskog državnog teritorija koja nije povezana sa maticom, a u NATO-u se naziva "Raketnom tvrđavom" jer je tako naoružana da bi svaka vojna akcija zahtjevala velike snage i velike gubitke NATO saveza. U vojno strateškom smislu ako povežete geografske tačke Kaljingrada, Svestapolja na Krimu i ruske zračne baze Hamiem u Siriji imate dijagonalu na kojoj su sad postavljene rakete zemlja zemlja ISKANDER i zemlja zrak S-400 koje kontroliraju kompletnu Istočnu Evropu i Istočni dio Sredozemlja, kao i američku bazu Indžirlik u Turskoj sa raketama od kojih nema efikasne odbrane ni na kopnu ni u zraku. Rusija bi vremenom sa svojim raketnim sistemima koje bi pozicionirala u nezavisnoj RS imala istureni položaj sa kojeg bi kontrolirala NATO na Balkanu, kompletno Južno krilo NATO-a sa 80 posto njegovih pomorskih baza i aerodroma, te kompletno Jadransko more što su sa ulaskom Crne Gore u NATO i Srbijanskom vojnom neutralnošću izgubili. To je pored geopolitičkih i ekonomskih jedan od glavnih razloga ruskog angažmana na Balkanu i poticanja Dodika na destabilizaciju BiH koja je kao i Ukrajina iskazala volju da pristupi NATO-u.

Razgovarala: E. KOKOR

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...