MINISTAR VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE UPOZORAVA: "Nastojimo da premostimo šizofrenu situaciju, SAD i EU rizikuju da izgube Zapadni Balkan"

"Prozapadne države i lideri u "srcu Evrope" žele više ulaganja iz SAD i EU kako bi se podržali prijeko potrebni infrastrukturni projekti, ekonomski rast, ali i obezbijedila zaštita od Moskve i Pekinga", kazao je Radulović

  • Regija

  • 13. Nov. 2021  

  • 0

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, upozorio je da su značajne i održive investicije jedini način kojim se SAD i Evropska unija mogu suprostaviti rastućem uticaju Kine na Balkanu, prenosi Pobjeda.me.

"Prozapadne države i lideri u "srcu Evrope" žele više ulaganja iz SAD i EU kako bi se podržali prijeko potrebni infrastrukturni projekti, ekonomski rast, ali i obezbijedila zaštita od Moskve i Pekinga", kazao je Radulović u intervjuu za magazin Njuzvik (Newsweek).

"Želimo da vidimo više investicija sa zapada. Zapadni Balkan je srce Evrope, ne EU, već Evrope, a Crna Gora je u srcu regiona. Amerikanci i Evropljani moraju biti odlučniji u regionu. Mi smo dio političkog zapada, članica NATO, država koja je najviđe napredovala u pregovorima o pridruživanju i imamo mnogo toga zajedničkog sa EU - rekao je crnogorski šef diplomatije.

Svaka balkanska država koja nije u EU ima aspiracije da postane članica. Ali, ocjenjuje se u tekstu Njuzvika, proces je dug i politička previranja prijete da on bude još duži.

Crna Gora je najviše odmakla na tom putu, pridružila se NATO-u 2017. godine i, kaže Radulović, zvanična Podgorica nema sumnje u to gdje joj leži budućnost.

Kina uskočila u prazan geopolitički prostor

Radulović je ocijenio da su glavni vanjskopolitički partneri, EU, NATO i SAD neko vrijeme zapostavili Zapadni Balkan.

"To je ostavilo prazan geopolitički prostor u regionu u koji je Kina uskočila", pojasnio je Radulović.

Njuzvik podsjeća da Vlada Crne Gore sarađuje sa evropskim zvaničnicima i finansijskim institucijama oko refinansiranja kineskog duga za autoput.

"Definitivno moramo poboljšati infrastrukturu u Crnoj Gori. Kina je dostavila ponudu, a bivša vlada prihvatila. Sposobni smo da vratimo taj kredit", naveo je on.

"Mi smo dio političkog zapada, ali naša ekonomija zavisi od političkog istoka. Imamo kinesku pozajmicu, imamo turizam koji zavisiti od posjeta iz bivših sovjetskih republika... Nastojimo da premostimo ovu šizofrenu situaciju i dovedemo više investitora sa Zapada".

Radulović je kazao da je aktuelna Vlada Crne Gore odlučna u svojim zapadnim vrijednostima.

"Moramo se zapitati, što je bitnije - vrijednosti i ideje ili investicije. Investicije nam jesu potrebne, ali to neće ugroziti bilo koji vanjskopolitički prioritet. Saradnja sa Kinom je neizbježna. Moramo sarađivati sa gotovo svima, bez izuzetka. Saradnja i ekonomska kooperacija su jedna stvar, a politička orjentacija i vrijednosti nešto totalno drugo. U našem razmišljanju i vrijednosno smo politički Zapad, ne 100 odsto, već milion".

Ali, navodi Radulović, SAD i Evropa moraju uraditi više.

"Gospodin Biden je kazao 'Amerika se vratila', ako se vratila mora više da ulaže... To bi bio snažan znak da su se EU i SAD vratile na kolosjek Zapadnog Balkana", kazao je on uz ocjenu da Bajden u potpunosti poznaje region, te da bi veći fokus SAD naveli Kinu da "ponovo razmisli".

"Treće strane bi bile malo suzbijene", kazao je on.

Crna Gora od NATO tražila poseban fokus na region

Radulović nije zabrinut da bi region moga biti uvučen u novi "Hladni rat" između SAD i Kine.

"Hladni rat znači da imate bipolaran svijet. Danas, ne mislim da je to slučaj. Imamo drugačija razmišljanja oko određenih tema. Mislim da je termin malo pretjeran".

Rusija je takođe u balkanskoj igri oko uticaja. Moskva dugo pokušava da ZB zadrži izvan "zapadnih ruku" i optuživana je za hibridno ratovanje i destabilizovanje zapadno orjentisanih regionalnih vlada.

"Ako pogledate odnose s Rusijom, ne možete igorisati da su narušeni od 2014. godine i izbijanja ukrajinske krize - ocjenjuje ministar. On smatra da Crna Gora mora naći balans između odvraćanja i dijaloga. Ocjenjuje da je prijetnja danas manje egzistencijalna, ali ništa manje prisutna".

"Stvari su se promijenile od 40-ih i 50-ih godina prošlog vijeka. Ne bih da umanjujem izazove tvrde moći, ali više nismo na njihovom vrhuncu. Prijetnje su premještene na tehnološke ratove, hibridne prijetnje...", kazao je Radulović.

Zapadni Balkan, dodaje, uvijek je bio plodno zemljište za supersile i treće strane.

"U regionu i naročito Crnoj Gori smo svjedočili takvim hibridnim prijetnjama", navodi Radulović i ističe da je Crna Gora tražila od generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da se NATO posebno fokusira na Zapadni Balkan.

"Lanac je jak koliko i njegova najslabija karika", ocijenio je on.

Crna Gora i Srbija da budu kao Austrija i Njemačka

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, Radulović kaže da se moglo i moralo uradi više u prošlosti.

"Postoje određeni nesporazumi, recimo da na određene stvari gledamo sa drugačijih pozicija. Ali, u osnovi, ne mislim da je riječ o nečemu što je nepremostivo. U savršenom svijetu, vidim naše odnose poput njemačkih i austrijskih. Govorimo istim jezikom, imamo dugu zajedničku istoriju i tradiciju. Jedna država je članica NATO, a druga neutralna, ali obje su u EU".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...