ZA SANKCIJE - SPREMAN: Višković najavio naredne poteze Dodikovog režima, sprema se vraćanje nadležnosti....

Kada je riječ o posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj bi tema bilo poboljšanje statusa boraca VRS, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, Višković je rekao da ne želi da se miješa u rad parlamenta.

  • Vijesti

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 8

Vlada Republike Srpske intenzivno radi na pripremama zakona za vraćanje nadležnosti, izjavio je premijer tog bh. entiteta Radovan Višković.

- Moramo zaštititi Republiku Srpsku i njene građane. Imamo Ustavni sud BiH koji bi trebalo da štiti Ustav i zakone, a on donosi neustavne odluke. To nema nigdje u svijetu osim u BiH - rekao je Višković za Srpska info.

On je kazao da u Ustavu BiH jasno piše da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da RS-u pripada 49 posto teritorije, a Federaciji BiH 51 posto, ali da Ustavni sud BiH u međuvremenu donosi odluku da poljoprivredno zemljište treba knjižiti BiH, pa je upitao u kojem članu u Ustavu se to pominje.

Višković je kazao da je imovina u vlasništvu entiteta, te sam sebe upitao šta bi Republika Srpska imala od svojih 49 posto teritorije, ako bi uzeli zemlju, šume.

- Mi iz Republike Srpske samo tražimo da se radi po zakonima i Ustavu. Ako nešto u zakonu i Ustavu nije dobro moramo sjesti i dogovoriti se da to ispravimo. Ali to moraju da urade domaći lideri, a ne da neko dođe iz vana, naveo je Višković.

Kada je riječ o posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj bi tema bilo poboljšanje statusa boraca VRS, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, Višković je rekao da ne želi da se miješa u rad parlamenta.

On je kazao da je samo prije manje od mjesec dana na prijedlog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine raspravljano o položaju boraca u RS-u.

- Pratio sam tu sjednicu i mogu reći da su za riječ javila samo dva ili tri poslanika, dok je u sali boravilo tek 10 do 12 parlamentaraca. Gdje su bili svi ti dušebrižnici koji se navodno zalažu za bolji status i položaj boraca, upitao je Višković i dodao da je to bila prilika da se razgovara o problemima boračke populacije, ali su svi netragom nestali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...