BEĆIROVIĆ OBJAŠNJAVA: "Do kraja godine rasplet situacije u BiH, najviše razloga za zabrinutost imaju..." (VIDEO)

Prema njegovim riječima, najviše razloga za zabrinutost imaju visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini, i to tri čelnika: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kao i "cijela garnitura, hijerarhija, koja funkcioniše kao jedan začarani krug politike, mafije i kriminala". 

  • Politika

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 7

"Današnji sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije u Briselu predstavlja ispitivanje raspoloženja među državama članicama i unutar struktura EU o uvođenju mogućih sankcija prema pojedincima u Bosni i Hercegovini i ne treba ga uzeti kao konačan dogovor", izjavio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović.

"Mi znamo da u BiH imamo, uglavnom, političko-kriminalne-koruptivne strukture, a taj test će, u stvari, pokazati kakvo je raspoloženje unutar Evropske unije i ko od evropskih zvaničnika sarađuje i pripada tim strukturama, i u Bosni i Hercegovini i u regiji zapadnog Balkana", smatra Bećirović. 

"Mi moramo znati da se domaći političari ne bi mogli tako intenzivno baviti ni kriminalom ni korupcijom bez međunarodnih zvaničnika, a tu prednjače, prije svega, zvaničnici Evropske unije, i to je skoro javna tajna. Naravno, nisu tu izuzeti ni pojedini zvaničnici SAD", navodi direktor IFIMES-a, dodajući da se to dešava tamo gdje se prepliću veliki interesi.

"Zbog toga ćemo vidjeti, kroz raspoloženje koje budu pokazali, kroz izjave i stavove, ko zaista pripada tim koruptivnim strukturama na Balkanu i, konačno, da se to jednom, za vijeke vijekova, razotkrije. Nepošteno bi bilo kriviti samo domaće političke strukture da su takve. Nažalost, evropski zvaničnici decenijama sarađuju u svemu tome", ocijenio je Bećirović.

On smatra da današnji sastanak može biti i putokaz novoj antikoruptivnoj evropskoj tužiteljici, Rumunki Lauri Kovesi, da pokrene postupke protiv određenih pojedinaca, ali i protiv zloupotrebe korištenja sredstava Evropske unije iz evropskog budžeta, čime su neposredno oštećeni građani EU. 

"Ja sam uvjeren da će to izroditi jedan napredak, da će se oni koji treba da se bave politikom - baviti politikom, ali na jedan pošten transparentan i korektan način, u skladu sa propisima, a oni koji su za kriminal, zna se gdje treba da završe. Upravo ćemo ovih dana ili do kraja godine, realnije, imati rasplet situacije u Bosni i Hercegovini, ali i na samom Balkanu", prognozira Bećirović. 

Prema njegovim riječima, najviše razloga za zabrinutost imaju visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini, i to tri čelnika: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kao i "cijela garnitura, hijerarhija, koja funkcioniše kao jedan začarani krug politike, mafije i kriminala". 

"To su mračnjačke organizacije koje su gospodari života i smrti građana Bosne i Hercegovine. Jednom se taj krug mora presjeći zauvijek, da ljudi žive normalno, u jednoj normalnoj transparentnoj državi, a ne da budu na rubu preživljavanja",  smatra Bećirović. 

Komentarišući učestale posjete evropskih i američkih zvaničnika i eventualne rezultate takve diplomatske aktivnosti, Bećirović je kazao kako se "velesile ne ponašaju tako da dođu i u sekundi riješe situaciju". 

"U slučaju Bosne i Hercegovine, oni su izabrali sistem koncentričnih krugova. Taj sistem počeo je sa demokratskim promjenama u Makedoniji, dolaskom Zorana Zaeva na vlast, pa ste vidjeli promjene u Crnoj Gori, promjene na Kosovu - dolazak Albina Kurtija, a sada je na redu sama Bosna i Hercegovina. Sužava se manevarski prostor tim političko-kriminalnim-koruptivnim i mafijaškim strukturama. Oni vide tu opasnost, zato je tu tolika nervoza i to pokazuju po svojim izjavama i kroz svoje djelovanje", kazao je, između ostalog, za BHRT direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...