„GOSPODINE ČOVIĆU, VRIJEME JE ISTEKLO…“: Ovo je integralni tekst JAVNOG POZIVA Denisa Bećirovića upućen lideru HDZ-a BiH

U nastavku prenosimo integralni tekst Javnog poziva delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Bećirovića predsjedavajućem Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Draganu Čoviću.

  • Mini market

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 5

Gospodine Čoviću,

Blokada države i državnih organa je opasan antiustavni čin sa nesagledivim posljedicama. Zato prekinite s takvom politikom i deblokirajte Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Krajnje je vrijeme da shvatite da građani i narodi u Bosni i Hercegovini ne mogu i ne smiju biti taoci neodgovornih političara! U temeljima pravne, demokratske i evropske države je dužnost poštovanja i pridržavanja ustava, zakona, poslovnika i pravnog poretka. U istinskim evropskim vrijednostima dominira imperativna maksima koja nalaže konzistentno pokoravanje zakonima – a ne neodgovornim političarima i njihovim subjektivnim voljama i procjenama.

Imajući u vidu naprijed navedeno, mjesecima tražim deblokiranje rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Posljednji zahtjev u tom smislu uputio sam u prošloj sedmici (08.11.2021), na osnovu člana 9. Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH („Službeni glasnik BiH“ br. 58/14, 88/15, 96/15, 53/16), kada sam u parlamentarnu proceduru dostavio zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se kao prva tačka dnevnog reda razmatrala: „Informacija Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti“. U obrazloženju sam, između ostalog, naveo da je blokada rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH opasna i nedopustiva avantura s obilježjima antiparlamentarizma kao jednog od temeljnih karakteristika totalitarnih režima.

Blokada rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine je opasno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda. Ovakva praksa je neprihvatljiva i zato javno tražim da napokon prekinete s takvim destruktivnim političkim djelovanjem.

Vaše neodgovorno djelovanje je direktan udar na principe pravne i demokratske države. Bez pravne države nema mira, nema istinske demokratije, nema ljudskih prava i građanskih sloboda, nema ravnopravnosti i osjećaja sigurnosti. Kao osobi koja se u javnosti predstavlja nosiocem evropskih vrijednosti, skrećem Vam pažnju na činjenicu da su svi najviši pravni akti država Evropske unije, uključujući i Ugovor o Evropskoj uniji, princip pravne države pozicionirali na najviše mjesto među postulatima po kojima ti sistemi funkcioniraju.

Ovo što radite, gospodine Čoviću, predstavlja pokušaj antiustavnog zarobljavanja zakonodavne vlasti države Bosne i Hercegovine. Nakon što ste prethodnih godina zarobili cijeli bh. entitet FBiH, sada ste odlučili da aktivno učestvujete i u pokušaju zarobljavanja državnih organa vlasti. Vrijeme je da se zaustavite i da shvatite da je zakonodavna vlast jedan od temeljnih stubova pravne države. Odgovorni, profesionalni i efikasni zakonodavni organi vlasti su za građane najbolji štit od nesigurnosti i anarhije. Narušavanje rada najvišeg zakonodavnog organa je drsko oduzimanje fundamentalnih prava ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini. Otkud Vam to pravo? Na bazi kojih pravnih akata vodite takvu antiustavnu i antievropsku politiku? Krajnje je vrijeme da odgovorite na ova i slična pitanja.

Gospodine Čoviću,

Ponovo Vas, kao predsjedavajućeg Doma naroda, pozivam da u najkraćem roku počnete raditi posao za koji ste zaduženi i skupo plaćeni i sazovete sjednicu najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine. Parlament, osim ustavotvorne, zakonodavne, kontrolne i drugih funkcija, treba da obavlja i funkciju povezivanja i sinteze zahtjeva, volja i interesa cijelog društva prema državi i njenim institucijama. U tom smislu, gospodine Čoviću, kao predsjedavajući Doma naroda, trebate prednjačiti u afirmaciji demokratske političke kulture i evropskih demokratskih vrijednosti, a ne biti kreator i promotor destruiranja pravne države i evropskih standarda.

Gospodine Čoviću,

Vrijeme nečinjenja i nerada je isteklo.

Zato Vam otvoreno poručujem: ili počnite raditi ili podnesite neopozivu ostavku, poručio je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...