FINCI NAKON SASTANKA S DEREKOM CHOLLETOM: “Izbore 2022. godine treba održati po starim pravilima, a onda krenuti u izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH”

Na pitanje hoće li biti Općih izbora naredne godine, Finci kaže da su se prema trenutnom izbornom zakonu održani izbori i 2010. i 2014. i 2018. godine i nikome nije smetalo.

  • Vijesti

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 7

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci smatra da izbore 2022. godine treba održati po starim pravilima, a onda krenuti u izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH.

On je nakon sastanka s Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara, reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i biskupom Tomom Vukšićem kazao da je u BiH uvijek dobro popiti kafu s prijateljima, pa čak i s onima s kojima se u potpunosti ne slažete, jer se uz kafu neki problemi riješe.

"Ovo je bio razgovor o tome kako vidimo situaciju u BiH i kako vidimo mogućnost naše zemlje, jer je očito da mi sami nemamo rješenje. Naš je problem što često stranci od nas očekuju prijedloge rješenja, a da mi imamo rješenja ne bismo došli u ovu situaciju. Pokazali su puno dobre volje da nam SAD pomogne i treba izaći na optimalan način kako pomoći BiH da izađe iz krize i da preživimo izbore 2022. godine i da u smirenoj atmosferi pristupimo izmjeni Ustava i Izbornog zakona. Ne možemo mijenjati izborni zakon koji je onda u suprotnosti s Ustavom", izjavio je.

Na pitanje hoće li biti Općih izbora naredne godine, Finci kaže da su se prema trenutnom izbornom zakonu održali izbori i 2010. i 2014. i 2018. godine, piše Klix.

"I nikome to nije smetalo. Ako smo prethodna tri izborna ciklusa mogli imati po tim pravilima, zašto ne imati i ove, a zatim na vrijeme raspravljati o promjenama. Mi imamo vremena do maja 2022. godine, a ne zaboravimo da idu praznici i godišnji. Nema puno vremena da se radi, pa je bolje ove izbore provesti po istim pravilima iako su u suprotnosti sa sudovima za ljudska prava. Kolega Sejdić i ja čekamo 12 godina i nismo dočekali implementaciju, pa možemo sačekati još 2-3 godine, da se sve napravi kako treba u miru, a ne u nekoj panici, iskopavajući skriveno oružje ili spremajući se za, ne daj Bože, nešto što smo jednom preživjeli", poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...