ČOLO O IZBORNOM ZAKONU BiH: “SDA neće udovoljavati zahtjevima HDZ-a, moraju se…” (VIDEO)

Smatra da političke stranke imaju kapaciteta za izmjene izbornog zakonodavstva, ali ne postoji politička volja.

  • Politika

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 8

Izmjene Izbornog zakona BiH nisu samo pitanje SDA i HDZ-a BiH jer bi one trebale voditi ka ispunjavanju zahtjeva iz presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, ocijenila je  državna zastupnica SDA  i predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH Alma Čolo.

„Ukoliko se inzistira samo na razgovorima SDA i HDZ-a onda su to razgovori koji se uglavnom svode na zahtjev HDZ-a BiH da se izmjeni zakon u pravcu onoga što njih interesuje, a to je izbor član Predsjedništva BiH i Dom naroda FBiH. Međunarodni prioriteti Bosne i Hercegovine ostaju zapostavljeni jer se u prvi plan nameće zahtjev HDZ-a. Voljela bih da se razgovori vode na širem planu“, poručila je Čolo.

Istaknula je da ne zna da postoje ikakvi napreci oko Izbornog zakona te da se Interresorna radna grupa mjesecima nije sastala, tačnije od 23. jula.

„Mi Interresornu radnu grupu koja bi trebala u Parlamentarnoj skupštini BiH raditi na izmjenama Ustava i Izbornog zakona nismo mogli sastaviti od 23. jula kada smo imali posljednju sjednicu. Zadnji pokušaj nije urodio plodom, jer poslanici, članovi grupe koji dolaze iz RS nisu došli na sjednicu. Nema političke volje da se institucionalno nastavi rad na ovom pitanju“,  kazala je ova zastupnica.

Dodala je i kako predsjednik SDA Bakir Izetbegović „neće ići ispod toga da se ide samo na udovoljenje zahtjevu HDZ-a, a bez toga da implementiramo svih pet presuda Suda iz Strazbura“.

„Ukoliko idemo na udovoljenje zahtjeva HDZ-a, nepohodno je domove naroda svesti samo na odlučivanje o vitalnom nacionalnom intersesu, što bi oni i trebali da budu i da se  uvede simetrično rješenje kad je u pitanju Federacija, rješenje koje će biti kompatibilno sa rješenjem Vijeća naroda RS“, kazala je Čolo.

Smatra da političke stranke imaju kapaciteta za izmjene izbornog zakonodavstva, ali ne postoji politička volja.

„Imaju kapaciteta jer imaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i delegate u Domu naroda, a to su tijela u kojima bi se trabali izmjeniti Ustav i Izborni zakon BiH. Međutim nema političke volje , pogotovo od predstavnika Republike Srpske“,  zaključila je, između ostalog, Čolo za BHT1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...