PREDSJEDNIK HDZ-a 1990 POTCRTAO: "Kriza je čak i šansa ako je budemo znali iskoristiti..."

Kaže da odgovornost, u političkom smislu, leži na onima koji već 20 godina vladaju u BiH.

  • Mini market

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 5

"Trenutna politička kriza je možda najteža nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, u Rezimeu.

"Okarakterizirao bih ju kao trenutak i krizu iz koje neće stvari ostati iste kakve su bile. Ja ovu krizu vidim kao trenutak kada stvari moraju krenuti ili ka dolje, ka još gorem stanju ili ćemo svi zajedno krenuti ka rješenju. Nadam se da je to ovaj drugi scenarij i da će iz ove krize oni koji su najodgovorniji za nju, koji sebi utvaraju da su branitelji BiH, da čuvaju BiH, a ja sam siguran da joj nanose najviše štete takvim političkim ponašanjem, shvatiti da je ovo zemlja u kojoj žive tri naroda i svi ostali njeni građani i na tom tragu, uvažavajući se  međusobno i poštujući, doći do rješenja ključnih političkih problema i pozabaviti se sve težom i težom situacijom svih građana u BiH i njihovog života. Dakle kriza je čak i šansa ako je budemo znali iskoristiti jer evidentno je, uz ovakvu zainteresiranost međunarodne zajednice koja često tu dolazi bez ikakvog učinka, dolazi podržati, potapšati, potaknuti razgovore ljudi koji već 20 godina zajedno surađuju. Vjerujem da ćemo iz ove krize izaći puno pametniji, a naročito odgovorniji prema državi u koju se kunemo i koja je država svih nas i da ćemo doći do rješenja ključnih političkih pitanja."

Kaže da odgovornost, u političkom smislu, leži na onima koji već 20 godina vladaju u BiH.

"Sa bošnjačke strane tu prvenstveno mislim na SDA, Bakira Izetbegovića i oporbene stranke koje su imale prigodu vladati u proteklom periodu, u vrijeme Alijanse i u vrijeme Platforme i koji nisu ništa uradili. Sa hrvatske strane to je evidentno HDZ BiH koji godinama vlada, koristi sve resurse koji su na raspolaganju Hrvatima. I sa srpske strane to je definitivno SNSD u proteklih 20 godina. Ali odgovornost želim podijeliti u dva dijela - u političkom smislu i u smislu rada i brige za građane koji su ih birali u proteklih 20 godina. U političkom smislu smatram da su odgovorni oni koji su najbrojniji i oni koji predstavljaju najbrojniji narod. Želim odvojiti narod od politike. Dakle, što se tiče problema koji tište Hrvate u BiH smatram da stranke sa sjedištem u Sarajevu vrlo nekorektno, vrlo nepošteno, vrlo bezobrazno i vrlo rušilački prema ovoj državi se odnose kada je u pitanju odnos sa Hrvatima u BiH".

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...