EKSPRESAN ODGOVOR IZ KABINETA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Evo šta kažu o penzionisanju i otpremnini...

Prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine.

  • Društvo

  • 17. Nov. 2021  17. Nov. 2021

  • 11

Iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića reagovali su na vijest RSE-a u kojoj se navodi kako je lider SDA, između ostalih, tokom 2021. godine proslavio 65. rođendan i “silom zakona” poslan u mirovinu.

“Pri tome su, kao parlamentarci, stekli pravo da im se isplati po šest prosječnih plaća ili svakom po oko 15 hiljada eura otpremnine”, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

“Tih otpremnina se ne mogu odreći, po važećim zakonima u čijem su kreiranju i sami direktno ili indirektno sudjelovali. Odmah nakon što im se izdaju rješenja o umirovljenju i isplati otpremnina, nastavljaju radni odnos kao izaslanici i zastupnici”, napisao je RSE.

“Povodom medijskih napisa i proizvoljnih tumačenja u vezi sa penzionisanjem i isplatom otpremnine zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, dužni smo javnost informisati o činjenicama”,  stoji u rekaciji Izetbegovićevog kabineta.

“Zamjenik predsjedavajućeg Izetbegović je tokom 2021. godine ispunio zakonski uvjet od 65 godina života, ali nije penzionisan, niti mu je izdato rješenje o prestanku radnog odnosa. Samim tim mu nije isplaćena ni otpremnina u skladu sa Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama Bosne i Hercegovine. Rješenje i odluku treba da donese Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, koja nije zasjedala zbog blokade rada državnih institucija“, navedeno je.

Prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine.

“Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”,  navodi se na kraju reakcije iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...