PROCURIO VIDEO: Pogledajte na šta su izraelski vojnici natjerali palestinsku djecu usred racije...

“Ovi snimci pokazuju kako se Palestinci koji žive pod okupacijom redovno maltretiraju i kako vojnici krše njihova prava”, navodi se u izjavi B'tselema.

  • Svijet

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 4

Izraelski vojnici nasilno su probudili 13 palestinske djece usred noći i ilegalno ih fotografirali tokom racije na Zapadnoj obali, objavila je izraelska grupa za ljudska prava B'Tselem.

Video koji su objavile nevladine organizacije prikazuje vojnike koji bude djecu u domu u gradu Hebronu i prisiljavaju ih da izađu iz zgrade, prenosi Anadolija.

Vojnici su im zatim naredili da se postroje dok su stariji članovi porodice pokušavali smiriti uplakanu djecu.

U videu se može vidjeti kako vojnici govore djeci “ptičica”, kako bi se nasmijali dok ih slikaju.

Novine Yedioth Ahronoth navode da se incident desio u septembru. Glasnogovornik vojske opisao je postupke vojnika kao “neprikladne”, rekavši da su upozoreni da će se pooštriti mjere kako bi se ovakvi incidenti spriječili.

Dodao je da su vojnici upali u kuću u Hebronu kako bi identificirali one koje su navodno bacali kamenje na jevrejsko naselje u blizini.

“Ovi snimci pokazuju kako se Palestinci koji žive pod okupacijom redovno maltretiraju i kako vojnici krše njihova prava”, navodi se u izjavi B'tselema.

“Čini se da svi Palestinci, uključujući djecu koja idu u osnovnu školu, predstavljaju prijetnju za izraelsku vojsku”, navodi grupa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...