IZ STATE DEPARTMENTA ODGOVORILI: Palmer na kontakt listi Privredne komore Srbije, ali to nije sukob interesa

"Kao funkcija naše uloge, diplomate se često sastaju s poslovnim liderima i liderima civilnog društva."

  • Mini market

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 3

"Uvrštavanje Matthewa Palmera na kontakt listu Privredne komore Srbije nije sukob interesa. To je samo primjer njegovog angažovanja u regionu", navodi se u odgovoru State Departmenta na upit Faktora.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država istakli su i sljedeće:

"Kao funkcija naše uloge, diplomate se često sastaju s poslovnim liderima i liderima civilnog društva."

Podsjetimo, prije nekoliko dana mediji su objavili da se Palmer, aktuelni specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, nalazi na listi kontakata Privredne komore Srbije.

Uz njega je naveden još jedan američki diplomata - Richard Grenell, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo. Nakon objavljivanja ovih informacija, najviši zvaničnici Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić kategorično su odbacili mogućnost da su Palmer i Grenell njihovi lobisti.

"Strašna je laž da su naši lobisti Grenell i Palmer, nikada ih platili nismo", prenijeli su beogradski mediji izjavu Vučića.

Privredna komora Srbije je, kako su javili mediji u BiH i susjednoj državi, platila američkoj konsultantskoj kompaniji Yorktown Solutions 1,8 miliona dolara za lobiranje, a na spisku kontakata ove kompanije su diplomate Palmer i Grenell.

Inače, Palmer je tokom prošlomjesečnih pregovora u Sarajevu u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, prema reakcijama probosanskih stranaka, zastupao principe koji su na tragu zahtjeva predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila da je iznenađena najavom Palmera da se u izbornoj reformi treba "fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH", jer je "teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda".

"Pritisak se vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno", istakli su krajem prošlog mjeseca iz SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...