DOGOVORI U SJENI ILI SLUČAJNOST: Darku Elezu vraćeno srbijansko državljanstvo, pet dana kasnije obavezao se da će svjedočiti protiv Dijane Hrkalović i Veljka Belivuka

"Sud u Beogradu je 4.11. uvažio Elezovu tužbu i poništio je rješenje MUP-a Republike Srbije kojim je oduzeto državljanstvo mom branjeniku", kazao je Kreho za Istragu.

  • Hronika

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 0

Darku Elezu je vraćeno državljanstvo Srbije, potvrdio je za Istraga.ba njegov branilac Senad Kreho. Prethodno je istu informaciju Kreho potvrdio srbijanskom portalu Nova.rs.

“Sud u Beogradu je 4.11. uvažio Elezovu tužbu i poništio je rješenje MUP-a Republike Srbije kojim je oduzeto državljanstvo mom branjeniku”, kazao je Kreho za portal "Istraga".

Ono što je interesantno, Elez je šest dana nakon odluke Suda u Beogradu postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

“Optuženi Darko Elez (1980.) u cijelosti je priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica u predmetu kodnog imena “Lutka”, saopćeno je 10. novembra iz Tužilaštva BiH.

Ovaj kriminalac se obavezao da će svjedočiti “o svemu što mu je poznato”. No, posebno se očekuje njegovo svjedočenje o poslovima Dijane Hrkalović i Veljka Belivuka, koje srbijanski mediji označavaju kao “neugodne svjedoke” protiv Aleksandra Vučića, odnosno članova njegove porodice. Hrkalović i Belivuk se nalaze u pritvoru u Srbiji i nalaze se na udaru medija bliskih Vučićevom režimu. Darko Elez će sada svjedočiti protiv njih.

Podsjećamo, Darko Elez je izručen Bosni i Hercegovini zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu ubistva Siniše Miličevića Tigra u Istočnom Sarajevu.

„Bio si u Beogradu dva dana prije nego mi je MUP Srbije oduzeo državljanstvo“, optužio je Elez tokom saslušanja postupajućeg tužioca Dubravka Čamparu.

Elez je, podsjećamo, uhapšen u Beogradu u decembru prošle godine, a srbijanske vlasti su odlučile da ga izruče Bosni i Hercegovini. To su učinili 4. marta ove godine i to isključivo zbog slučaja ubistva Siniše Miličevića Tigra. No, onda je došlo do obrata. Srbijanske vlasti u aprilu oduzimaju svoje državljanstvo Darku Elezu kako bi ga bh. pravosuđe moglo goniti i zbog slučaja "Lutka".

Darko Elez je već bio u bosanskohercegovačkom pritvoru zbog sumnje da je organizovao ubistvo Siniše Miličevića Tigra kada je državni tužilac Dubravko Čampara, pred kraj aprila ove godine, otputovao u Beograd. Elez će mu na saslušanju reći da je bio 27. april i da je tih dana u Beogradu boravio i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević. I, uistinu, na oficijelnoj web stranici MUP-a Republike Srpske možete pronaći saopćenje za javnost od 27. aprila ove godine u kojem piše da su „direktor Policije RS i tužilac za organizirani kriminal BiH Dubravko Čampara razgovarali u Beogradu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandrom Vulinom“.

altDubravko Čampara i Siniša Kostrešević na sastanku sa Vulinom

“Na sastanku je ocijenjeno da saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala mora biti kontinuirana kako bi policije i tužilaštva u regionu spremno odgovorili i bili korak ispred kriminalnih grupa. Ministar Vulin je naglasio da uspješne borbe protiv organizovanog kriminala nema bez čvrste i odlučne regionalne saradnje i istakao da je operativna saradnja i razmjena informacija u ovoj oblasti imperativ”, navedeno je u saopćenju za javnost MUP-a RS.

Dva dana kasnije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, sa Aleksandrom Vulinom na čelu, donosi „Rešenje“ kojim se „ukida rešenje o prihvatu u jugoslovensko državljanstvo i državljanstvo Republike Srbije lica Elez (Miladin) Darko“. Kompletno “Rešenje” možete pročitati klikom ovdje.

Tako je Darko Elez ostao bez državljanstva Srbije, a Dubravko Čampara, nakon toga „odustaje“ od pritvaranja Darka Eleza po osnovu istrage za ubistvo Siniše Miličevića Tigra, za koje je osumnjičen i Vladimir Kovačević Kovač. Tužilac Čampara se sada fokusira na „slučaj Lutka“ u kojem je Darko Elez optužen, a za koje mu se nije moglo suditi sve dok mu Aleksandar Vulin nije oduzeo državljanstvo Srbije. Slučaj ubistva Siniše Miličevića Tigra za koje je prijavljen i osumnjičen Vladimir Kovačević Kovač pada u drugi plan. Vladimir Kovačević Kovač široj je javnosti postao poznat kada se fotografisao sa sbijanskim ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom.

(Istraga.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...