APEL BH. GRAĐANIMA NA OTOKU: “Svojim zastupnicima pišite o zabrinjavajućoj situaciji u BiH…”

S obzirom da je situacija u BiH i na Balkanu sve gora, vrijeme je da svoju brigu i odgovornost izrazimo javno, stoji u apelu krovne organizacije bh. udruženja u Velikoj Britaniji

  • Vijesti

  • 19. Nov. 2021  19. Nov. 2021

  • 3

BH UK Network, krovna organizacija bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji, duboko je zabrinuta trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, ali i na cijelom Balkanu. Smatraju kako situacija postaje sve gora, te da je vrijeme da svoju brigu i odgovornost izraze javno. 

Naime, posljednjih mjeseci su akutalizirane špekulacije o mogućnostima novih oružanih sukoba u našoj državi, do čega je došlo nakon što je iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska najavljeno neustavno vraćanje državnih nadležnosti.

Inače, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio je da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) te Obavještajno-sezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Od kraja jula, predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik BiH Valentin Inzko, a kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

"Vjerujemo da ova situacija ne ostavlja ravnodušnim nijednog bh. građanina u Velikoj Britaniji. Zamolili bismo Vas, dragi prijatelji, da pišete svojim lokalnim MP zastupnicima kako bi podigli svijest o trenutnoj situaciji. Pozivamo Vas da se na ovaj način uključimo u ovo važno pitanje i iskoristimo svoje trenutne pozicije kako bismo podstakli Vladu Velike Britanije da pomogne u rješavanju ove kritične situacije", piše u apelu upućenom Bosancima i Hercegovcima na Otoku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...