DANAS SE KORISTI U BROJNIM RAČUNARIMA: Prije 36 godina Microsoft lansirao svoj prvi operativni sistem

Windows je lansiran kao nasljednik MS-DOS sistema.

  • HiTec

  • 21. Nov. 2021  21. Nov. 2021

  • 0

Prije 36 godina, 20. novembra 1985. godine Microsoft je lansirao svoj prvi operativni sistem - Windows 1.0.

Windows je lansiran kao nasljednik MS-DOS sistema.

Windows 1.0 zahtijevao je dvije diskete, 256 kilobajta memorije i grafičku kartu.

Ako ste željeli simultano raditi na više programa, bio vam je potreban PC sa hard diskom i 512 kilobajta memorije.

DOS je bio operativni sistem bez grafičkih prozora. Dakle, kada biste pokrenuli računar pojavio bi se DOS upit. Morali ste znati komande i unijeti ih, kako biste pokrenuli neki program ili nešto uopćte uradili na računaru.

MC-DOS je radio jednu po jednu stvar. Da bi se koristio drugi program, prvi program morao se zatvoriti i unijeti komanda za otvaranje drugog programa.

Windows 1.0 najavljen je 1983. ali je njegov razvoj trajao dvije godine.

Trebao je dobiti drugo ime, ali je nazvan “Windows2 (prev. engl. prozor) kako bi opisao 2prozore2, odnosno računarske okvire koji bi se pojavili na korisnikovom ekranu. Padajući meniji, trake za pomjeranje, ikonice, olakšali su upotrebu programa. Zapravo, ovo je preteča Windows-a koji danas koristimo.

Uz njega, korisnicima je na raspolaganju bio MS DOC program za upravljanje datotekama, programi za crtanje i pisanje, bilježnica, kalkulator, kalendar, kartica za podatke, sat i Reversi igra.

Kritičari nisu bili zadovoljni njegovim performansama. Zamjerke su se odnosile na rad sistema kada je pokrenuto više aplikacija, ali i na Microsoftovo promovisanje korištenja miša (koje nije bilo zastupljeno u to vrijeme, sve komande unosile su se pomoću tastature).

Windows 2.0 zamjenio ga je u novembru 1987. Ipak, Microsoft je ovu verziju podržavao duže od bilo koje druge, čitavih 16 godina (do 31. decembra 2001. godine), piše B92.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...