"SB" NA PRESSU; KAFEDŽIĆ IZNIO ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: “Postoji mreža institucija, ljudi, politike koji daju i uzimaju novac za projekte građenja” (FOTO)

Šef Ureda Erduan Kafedžić kazao je da je povećan broj prijava Uredu te da građani sve više prijavljuju korupciju u oblasti gradnje i prostornog planiranja.

  • Vijesti

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 4

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo danas je održao press konferencija na temu: „Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo“. Prikazan je trailer za edukativno-informativni video materijal pod nazivom „Po čijoj mjeri?“, čiju je izradu inicirao i realizovao Ured, uz pomoć i podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, s ciljem ukazivanja na nepravilnosti i koruptivne rizike, koje je Ured uočio i identifikovao tokom postupanja po zaprimljenim prijavama korupcije u ovoj oblasti, s posebnim akcentom na utjecaj koji te nepravilnosti imaju na kvalitet života građana Kantona Sarajevo, odnosno na okoliš i prirodne resurse. 

Šef Ureda Erduan Kafedžić kazao je da je povećan broj prijava Uredu te da građani sve više prijavljuju korupciju u oblasti gradnje i prostornog planiranja.

"Skupština KS je u januaru donijela zaključak da se poduzmu sve aktivnosti kako bi se zaustavila korupcije u oblasti izdavanja građevinskih dozvola", kazao je Kafedžić. 

"Određeni broj predmeta je dostavljen Tužilaštvu KS i očekujemo da se istraži eventualna krivična odgovornost. Postoji sprega investitora i političkih subjekata koji odlučuju u oblasti prostornog planiranja. Pojave se investitori sa kapitalom u BiH ili izvana, udruže se investitori, a onda angažuju ljude iz BiH koji otvaraju veliki broj firmi koje se bave građenjem i prodajom nekretninom. Postoji čitava mreža institucija i ljudi koji su uključeni u proces. Tad se daje novac, dolazi novac do političkih stranaka. Dio tog novca se vraća kao kapital za pokretanje novih biznisa. Zato je važno imati objavljene registre o imovini nosilaca javnih funkcija kako bi se pratila njihova imovina. Ured će objaviti registar poslovnih subjekata koji imaju firme za ovu djelatnosti. Kroz ovaj registar mi ćemo doći do vrijednih informacija", kazao je Kafedžić. 

On je kazao da je riječ o krupnim predmetima i da su aktivnosti trajale više od godinu dana. 

"Ured je limitiran sa svojim nadležnostima i pozivam nadležne institucije da prate ove firme. Često se pojavljuje nizak osnivački kapital firme, a ogromne su investicije. Ko su povezana lica, ko su povezane firme. Ovo je po meni najbitniji antikoruptivni projekat koji treba da zaštiti našu zemlju", kazao je. 

Kafedžić je potvrdio da su svojim istraživanjem došli do informacija koje političke stranke se finansiraju od građevinskih firmi, ali da ne mogu govoriti o detaljima. Istakao je da je veliki broj stranih investitora dobio dozvolu da gradi u prvoj vodozaštitnoj zoni. 

"U okviru jedne općine došlo je do nezakonitog zapošljavanja desetina službenika bez ikakvog konkursa, napredovali su. Gdje god smo zagrebali došli smo do šokantnih podataka. Kad se pojavite na nekoj planini ne znate jeste li na planini ili u nekom urbanom gradu. Želimo sačuvati resurse, ambijent za nove generacije koje dolaze", kazao je Kafedžić.  

Eric Nelson, ambasador SAD-a, kazao je da Ured da ima veliku podršku Ambasade.

„Drago mi je da je i međunarodna zajednica pružila podršku. Rad Ureda je kritičan za pružanje bilo kakve nade bh. borbi protiv korupcije a to je rak za demokratiju. U BiH ne vidimo tužitelje koji su spremni da preuzmu tu dužnost. Ovaj ured je vrlo ozbiljan akter u borbi protiv korupcije. Ovo je problem koji vidimo i generišemo, vodeći razlog za odliv mozgova koja ozbiljno ugrožava BiH. Vidmo slabu vladavinu prava i BiH zbog toga je na začelju i zaostaje za svojim komšijama. Mogućnost istraživanja korupcije nije problem, Ured je tu da ne samo da otkrije korupciju već da pokaže kako korupcija uništava budućnost građana. Oni su stalno pod pritiskom i pod prijetnjom. Rad Ureda je model koji je vrijedan replicirati u drugim dijelovima BiH. Ovaj ured nije samo za pokazivanje, ovo je legitimna borba protiv korupcije. Dok neki bi željeli da vi ne uspijete, mnogi građani žele da vide vaš uspjeh", kazao je Nelson. 

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je da je u posljednjem izvještaju EK uočeno da Ured kontinuirano napreduje i standardi transparentnosti su postignuti, registri o plaćama, uposlenim, nabavkama.

"Bh. lideri nisu uspjeli da se bore protiv korupcije već rade sve da to stagnira. Dozvole za gradnju su koruptivni rizici", istakao je Sattler. 

Šefica Misije OSCE-a u BiH Katleen Kavalec istakla je da korupcija dolazi u mnogim oblicima, ali da je to najčešće zloupotreba položaja.  

"Mi svi znamo da zvaničnici mogu primiti novac, poklon i skrenuti pogled i učiniti da profitiraju određena lica. Vlasti u KS imaju alatke kojim se mogu pozabaviti ovim izazovima. Zvaničnici su tu da ne profitiraju već da zastupaju javne interese. Želimo pojačati veze između tijela koja se bore protiv korupcije", kazala je Kavalec.

Ambasador Velike Britanije Matt Field je kazao da korupcija onemogućava napredak i odbija investicije, piše Nap.

"Korupcija u javnom sektoru ima štetu za građane. Uprkos unosnim zaradama iz koruptivnih aktivnosti uvjeren sam da će se na kraju pokazati da korupcija nije isplativa. Rezultati predstavljeni danas šalju poruku ovo nije kraj već dugotrajni proces u kojem svi akteri i policija, tužilaštva, trebaju pokazati ustrajnost za dobrobit građana", kazao je Field.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...