DIREKTOR IFIMES-a UPOZORAVA: “Operacijom 'Kula' iz Budimpešte ruši se ekonomski sistem BiH, META FADIL NOVALIĆ i Vlada FBiH”

Obavještajna operacija se vodi protiv Bosne i Hercegovine, preciznije protiv Federacije BiH, kodnog imena 'Kula' ...

  • Mini market

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 12

Dok je krajem prošle sedmice Tužilaštvo BiH najavljivalo obračun sa svjedocima koji mijenjaju iskaz u predmetu "Respiratori", Zijad Bećirević, direktor slovenačkog IFIMES-a, koji od početka tvrdi da je ova afera isfabricirana kako bi se srušio premijer Fadil Novalić, gostujući na TV Hayat i govoreći o aktualnim dešavanjima, pored ostalog je rekao: “Prije nekoliko mjeseci razotkrili smo tajnu operaciju 'Konjičev skok' u Sjevernoj Makedoniji, s ciljem da se sruši legitimno izabrana vlada Zorana Zaeva, da se vrati Nikola Gruevski i da se vratimo 30 godina unazad. Ta operacija je vođena iz Budimpešte.

Još jedna obavještajna operacija se vodi i to protiv Bosne i Hercegovine, preciznije protiv Federacije BiH, kodnog imena 'Kula' da se sruše Fadil Novalić i federalna Vlada. Zbog čega, zato što se tri četvrtine ekonomskih tokova odvija u Federaciji. Ako hoćete da srušite neku zemlju, morate da srušite njen ekonomski sistem. Respiratori nemaju nikakve veze s Fadilom Novalićem, ali su iskorišteni da bi se aktivirala ta akcija, kodnog imena 'Kula' za rušenje ekonomskog sistema Federacije i to je tri četvrtine ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine, odnosno ekonomskih tokova. Za to su obezbjeđena znatna sredstva, koja su pojačana ovih dana da bi pokušali da slome ekonomski sistem Federacije. Ali, mislim da Federacija dobro funkcioniše, vidim program reformi, vidim finansijske pokazatelje, a vidim da su bile i promjene u Tužilaštvu i vidim da postoje patriotske snage koje će se suprotstaviti tome. Respiratori su povod za rušenje ekonomskog sistema, rušenje kičme ekonomije Bosne i Hercegovine, a time i Bosne i Hercegovine, uz niz drugih aktivnosti.“

Na decidno pitanje ko stoji iza toga, Bećirović je odgovorio: “Jedan dio snaga unutar Bosne i Hercegovine, čak i iz Novalićeve Stranke demokratske akcije, iz pravosudnog sistema, tužilaštva, političkih stranaka, susjednih zemalja...“

Podsjetimo, prošle sedmice je u Sudu BiH okončano (maratonsko) svjedočenje Sanite Alagić, pomoćnice direktora Federalne uprave civilne zaštite, u procesu "Respiratori" kojim tužioci nisu bili zadovoljni. Po šturim informacijama koje su objavili pojedini mediji dalo se naslutiti da ova svjedokinja Tužilaštva odbija ponoviti dijelove iz svog iskaza koji je dala tužiteljima tokom istrage uz obrazloženje da su neke dijelove njenog iskaza oni isforsirali, pri čemu je bila izložena njihovim pritiscima. O pritiscima tužilaca tokom istrage prethodno su govorili i Hasan Ganibegović i Edita Kalajdžić, također svjedoci Tužilaštva. No, ovakvo ponašanje tužilaca nije skoro nikoga zabrinulo, ponajmanje javnost, jer je afera "Respiratori", od početka isforsirana u javnom prostoru, a osude su izrečene i prije samog sudskog postupka, etiketirajući krivce u javnom prostoru, na prvom mjestu premijera.

Na nedopustivo ponašanje tužilaca i u samoj sudnici, o čemu smo pisali nekoliko puta izvještavajući sa suđenja o opomenama sudskog vijeća koje vodi postupak, u jednom trenutku je predsjedavajuća čak morala zaprijetiti da će iskoristiti mjere predviđene zakonom kako bi zavela red u sudnici i natjerala tužioce da se pridržavaju zakonom propisanih načina vođenja postupka.

Afera "Respiratori" je od početka imala veliku medijsku podršku što je značajno utjecalo i na samo potvrđivanje optužnice, o čemu smo također pisali prenoseći atmosferu iz tog vremena u Sudu BiH kad se po hodnicima pričalo da nema sudije koji bi se u takvoj atmosferi usudio odbiti ovu optužnicu. Paralelno s tim kružili su i komentari u pravosudnoj zajednici po kojima je optužnica loše napisana, da nedostaju dokazi za djela koja se stavljaju optuženima na teret, te da će biti zanimljivo pratiti kako će tužitelji dokazati sve ono što su napisali u optužnici, a što je potvrđivalo javnu harangu protiv premijera Novalića. U svojoj strategiji iznošenja dokaza tužioci su na suđenju nastavili u duhu onoga što su još na početku istrage nazvali media plan u ovom slučaju.

Nizala su se zvučna imena među svjedocima Tužilaštva, uz bombastične medijske naslove, a neki svjedoci su čak proglašeni neprijateljima jer nisu rekli ono što su tužioci željeli čuti. Tako je neprijateljski svjedok Hasan Ganibegović, iako nije jasno u čijim interesima je on svjedočio ako se zna da je upravo zbog afere respiratori ostao bez posla i da sve i da je htio nema apsolutno nikakvog razloga braniti premijera i druge optužene. Također, nije jasno zašto je Ganibegović postao "neprijatelj" kad je upravo on samoinicijativno ustupio tužiteljima viber prepisku koju je imao sačuvanu na svom laptopu. Upravo viber poruke od početka suđenja pune medijske izvještaje i donose naslove po kojima se i dalje zaključuje kako iza te velike afere stoje zvučna imena iz vrha SDA, mada u istrazi iako je trajala maksimalno koliko dozvoljava zakon nije ništa od toga dokazano, zbog čega je u jednom trenutku reagirala čak i predsjednica sudskog vijeća, upućujući tužioce da ukoliko imaju dokaza o tim osobama o tome otvore istragu, a da na ovom suđenju moraju dokazivati ono što je navedeno u optužnici.

Tužioci još nisu završili sa svojim svjedocima, ali već nekoliko puta smo upozorili da ono što je zanimljivo za naslove medijskih izvještaja, nije dokaz na sudu o čemu će tužioci ukoliko žele dokazati svoje tvrdnje iz optužnice morati dobro povesti računa. Nema sumnje da javni pritisak na sud može polučiti željenim uspjehom za tužioce, ali jedno je potvrđivane optužnice, a nešto sasvim drugo dokazivanje u sudskom postupku u kome i okrivljeni imaju pravo da iznesu svoje dokaze. Zasad, sudeći po zadnjim najavama iz Tužilaštva, teško da ćemo vidjeti nešto od tih velikih dokaza koji su najavljivani tokom istrage, ali Tužilaštvo je zaprijetilo progonom onima koji su po njima promjenili svoje iskaze. Opet zaboravljajući da tako nešto moraju i dokazati pred Sudom.

Od početka afere oko nabavke respiratora nije bilo malo onih koji su tvrdili da je cilj po svaku cijenu srušiti premijera Novalića. Te tvrdnje u vrijeme današnje političke krize u Bosni i Hercegovini imaju još veću težinu s obzirom na važnu ulogu Vlade Federacije BiH.


D.S

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...